Belföld

Újabb gyanús véletlenek Cseh Katalin körül

Tovább dagad a baloldali európai parlamenti képviselő botránya, üzleti köre a közbeszerzési piacokon is jelentős pénzösszegekhez jutott

Az uniós pályázatokon túl a közbeszerzési piacon is együtt mozgott az az üzleti kör, amely Cseh Katalinhoz kötődött, és 4,5 milliárdot nyert a pályázatokon.

Újabb gyanús véletlenek Cseh Katalin körül
Egyre nagyobb bajban a Momentum politikusa
Fotó: Cseh Katalin Facebook-oldala

Valóságos lavinát indított el Anonymus két videója, amelyek a Bennfentes.net portálon voltak láthatók, és amelyekben az ismeretlen férfi azt állította, egy kétszínű politikus és a hozzá kapcsolható cégek négy és fél milliárd forint európai uniós támogatást és 300 millió forint közbeszerzést nyertek el. A Bennfentes.net ez alapján fejtette meg a rejtélyt, miszerint Cseh Katalin, a Momentum alelnöke és európai parlamenti képviselője az a politikus, akihez köthető a brüsszeli pénzeső.

A Cseh család vállalkozása – amelynek Cseh Katalin 2013 és 2018 között ügyvezetője, egyben tulajdonosa is volt – 285 millió forint uniós megbízáshoz jutott, bár amikor ezek a pénzek megérkeztek a Pannónia Nyomda Kft. számlájára, a politikus már kiszállt a cégből, ám az nem tudható, hogy ténylegesen is ezt tette-e. Hiszen ezer szálon kapcsolódott ahhoz az üzleti körhöz, amely az uniós pályázatokon negyvenegyszer (!) nyert.

A kormányt az uniós fejlesztési pénzek kapcsán korrupcióval vádoló Cseh Katalin cége nemcsak az uniós pénzek haszonélvezője volt, a magyar közbeszerzéseken is rendszeresen nyert. Az Origo tegnap írt arról, hogy a politikus cége kapcsán gyanús közbeszerzési összejátszásokra bukkantak.

Az adatbázis szerint a Pannónia Nyomda 167,9 millió forint értékben nyert közbeszerzéseket, a legtöbbször Budapest IX. kerületének önkormányzatától, a Ferencváros című újság nyomdai munkálataira. Ferencvárosban 79 millió forintot kaszált ezen a munkán a nyomda, de ugyancsak nyertek a Magyar Tudományos Akadémia, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum közbeszerzésein, 143,7 millió forintot.

Ezzel nem is lenne semmi baj, ám a közbeszerzési hatóság oldalát böngészve az Origo érdekes összejátszásra bukkant. Cseh Katalin a botrány kirobbanása után azt állította, semmi köze azokhoz a cégekhez, amelyek a négy és fél milliárd forintos uniós pénzt kapták, ezek a nyomdaipari vállalkozások csupán ugyanabban az ipari parkban voltak bejegyezve Vácott, ahol Cseh cége is.

Ilyen volt például a Mondat Kft., amely 498 millió forint uniós pénzt kapott. Az egyik pályázaton elindult a Mondat Kft. és a Pannónia Nyomda is, ám az ajánlatok értékelésekor felmerült annak gyanúja, hogy az ajánlattevők összejátszhattak a Pannónia Nyomda sikere érdekében vagy épp fordítva.

A Topolyáról származó Cseh család és a korábban a Vajdaságban élő Halász Gábor – az uniós pénzek érkezésekor Cseh neki adta el a Pannónia Nyomda Kft.-t – három céget is adtak-vettek egymás közt.

A több mint hárommilliárd forint uniós pénzt felmarkoló gödi Holotech Hungary Kft.-nek pont Vácon és Szirákon található a fióktelepe, akárcsak a Pannónia Nyomda Kft.-nek. A cégcsoportba tartozó cégek magja mindig azonos időszakban jelentenek be új fióktelepet, ahonnan újabb és újabb pályázati forrásokat célba lehet venni. Vác és Szirák mellett Szécsénybe és Ludányhalásziba is együtt költöznek. Micsoda véletlenek.

Kapcsolódó írásaink