Belföld

Átadták a Pécsi Szívgyógyászati Klinika megújult laborját

Átadták a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja Szívgyógyászati Klinikájának megújult hibrid laborját pénteken, ahol új, korszerű röntgenberendezés és ultrahangeszközök segítik a gyógyítást.

Átadták a Pécsi Szívgyógyászati Klinika megújult laborját
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a KDNP országgyűlési képviselője (j2), Hoppál Péter, Pécs fideszes országgyűlési képviselője (j) az új, korszerű röntgenberendezést nézik meg, balról Kupó Péter, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szívgyógyászati Klinikájának tanársegéde (b) és Simor Tamás, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szívgyógyászati Klinikájának professzora (b2) a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK) Szívgyógyászati Klinikáján a megújult Hybrid Laborban az átadóünnepség napján Pécsen
Fotó: MTI/Varga György

Az átadást megelőző sajtótájékoztatón Cziráki Attila, a klinika igazgatója elmondta: az 580 millió forintos fejlesztést az operatív törzs támogatásával, a járvány elleni védekezés központi tartalékából valósították meg.

Hozzátette: a klinika két évtizede napi 24 órában végzi Baranya, Tolna és Somogy megye kardiológiai betegeinek ellátását, ennek is köszönhető, hogy a régióban jelentősen csökkent a szívizominfarktus okozta halálozás. Évente 7500 beteget gyógyítanak, és csaknem 50 ezer vizsgálatot végeznek el. A koronavírus-fertőzés szövődményeként várhatóan nő a szív- és érrendszeri betegségek száma - közölte Cziráki Attila.

A hibrid labor új készüléke alkalmas koszorúér-festésre, a koszorúéren belüli manipulációra, többek között végezhetnek vele aortaműbillentyű-beültetést, nyitott, motoros szívműtétet. A laborban korábban működtetett eszközöket áttelepítették a Janus Pannonius klinikai tömbbe, ahol korszerű elektrofiziológiai laborban használják majd őket.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt mondta, hogy a koronavírus-járvány idején a kórházak a legnagyobb nyomás közepette is sikeresen tudták megvédeni az emberek egészségét.

„Míg Olaszországban kórházak parkolóiban helyezték el a koronavírusos betegeket, Franciaországban daganatos betegek kezelését, súlyos műtéteket kellett elhalasztani, addig Magyarországon ilyenre nem került sor, minden életmentő vagy tartós egészségkárosodást kiküszöbölő műtétet el lehetett végezni a járvány idején is” - mondta.

Közölte: a jövő évi költségvetésben 460 milliárd forinttal több áll rendelkezésre az orvosok és ápolók bérére, január 1-jétől 30 százalékkal emelkedik a szakdolgozók bére, és tovább nő az orvosok fizetése.

„Az elmúlt egy évtizedben 141 százaléknyi növekedés van az orvosi bérek fedezetében, két és félszeresére nőtt az az összeg a költségvetésben, amit orvosok és ápolók bérére tudunk fordítani” - jelentette ki.

Március 1. és június 1. között 3000, júniusban pedig további 1150 új egészségügyi - ápolói, orvosi - jogviszony jött létre. Havonta körülbelül ezren létesítenek jogviszonyt - közölte Rétvári Bence.

Kitért arra is, hogy a járvány alatt elmaradt orvosi beavatkozásokat pótolni kell, a várólisták „leküzdésében” nagy szerepe lesz a pécsi klinika megújult laborjának és az operatív törzs, illetve a kormány döntései nyomán megkezdett egészségügyi fejlesztéseknek.

Hoppál Péter (Fidesz), pécsi országgyűlési képviselő közölte: betegként is tapasztalta, mennyire fontos, hogy a klinika műszeres kapacitásai kiépüljenek.

A PTE közleménye szerint a koronavírus-járvány és annak szívgyógyászati szövődményei jelentősen növelték a kardiovaszkuláris akut és krónikus betegek számát. A klinika a Covid-19 akut, mellék- és utóhatásaként létrejövő esetek, többek között az infarktusok zavartalan és folyamatos ellátása érdekében pályázott a beruházásra.

Az új röntgenkészülék a korábbinál pontosabb képet ad a beteg állapotáról. Úgy fogalmaztak, a high-tech színvonalat képviselő berendezés „körbelebegi” a pácienst, így az orvosi stáb tökéletes képet kaphat valamennyi ér és a szív állapotáról a lehető legkisebb sugárterhelés mellett.

A projekt részeként a klinika elektrofiziológiai laborja alkalmassá vált a betegek invazív elektrofiziológiai ellátására és a pandémia szövődményeként gyakori szívritmuszavar kezelésére is - írták.

Kapcsolódó írásaink