Belföld

Az orvosi kamara üdvözli az egészségügyi dolgozók oltásának kötelezővé tételét

A Magyar Orvosi Kamara fontosnak tartja és üdvözli a koronavírus elleni oltás kötelezővé tételét az egészségügyben dolgozóknak - közölte a kamara elnöksége a szervezet honlapján pénteken.

Az orvosi kamara üdvözli az egészségügyi dolgozók oltásának kötelezővé tételét
Egy egészségügyi dolgozó megkapja a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját a nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Jósa András Oktatókórházban
Fotó: MTI/Balázs Attila

A Magyar Orvosi Kamara fontosnak tartja és üdvözli a koronavírus elleni oltás kötelezővé tételét az egészségügyben dolgozóknak - közölte a kamara elnöksége a szervezet honlapján pénteken. „Jelenleg ez az intézkedés biztosíthatja a betegek és a kollégák védelmét” - írták.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken jelentette be, hogy az egészségügyi dolgozóknak kötelező lesz a koronavírus elleni oltás.

A kamara emlékeztetett: eddig is volt kötelező oltás, például a hepatitisz B elleni.

Az egészségügyi dolgozók koronavírus elleni átoltottságáról a kamarának hivatalos adata nincs, de az átoltottságuk magasabb, mint a lakosságé - áll a közleményben.

Pénteken délután a szakdolgozói kamara is közölte, hogy támogatja az oltás kötelezővé tételét.

„Az oltás felvétele biztosít bennünket, családunkat és a betegeket arról, hogy egy újabb járványhullám során az egészségügyi dolgozók nem fertőződnek koronavírussal, illetve nem adják azt tovább” - áll a szervezet honlapján szövegben. Az egészségügyi szakdolgozók kamarájának elnöksége azt írta, hogy a legfőbb erkölcsi törvény a beteg érdeke.

Az oltás felvételével minden egészségügyi dolgozó maradéktalanul eleget tesz a „nem ártani” bioetikai alapelvnek, amelyre esküt tett a szakmai végzettség megszerzésekor - olvasható a közleményben. „Legyünk példamutatóak, vegyük fel az oltást mindannyian!” - írták.

Kapcsolódó írásaink

Orbán: A harmadik oltástól nem kell félni

ĀJogi randalírozás az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárásról szóló döntése - Az egészségügyben dolgozók számára kötelező lesz az oltás - Véres csata és vita lesz a helyreállítási alap kapcsán