Belföld

A népszavazás megerősítheti Magyarország pozícióit

Gulyás Gergely: A térség kultúrája, értékei és identitása, éppúgy, mint Nyugat-Európáé, az Európai Unió része

A gyermekvédelem ügyében kezdeményezett népszavazás alkalmas eszköz lehet arra, hogy megerősítse Magyarország pozícióit – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón.

A népszavazás megerősítheti Magyarország pozícióit
Mi olyat nem csinálunk, mint ami Barack Obama elnöksége alatt történt, amikor az Egyesült Államok titkosszolgálata a német kancellárt hallgatta le – szögezte le a miniszter
Fotó: MH/Purger Tamás

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfót a népszavazási kezdeményezés okainak taglalásával kezdte, és elmondta, hogy a kormány az elmúlt hetek eseményeit úgy értékelte, miszerint Brüsszel támadást indított Magyarország ellen, aminek egyedüli oka a gyermekvédelmi törvény.

A népszavazást év végén, legkésőbb jövő január–februárban tarthatják meg, de az időpontról az államfő fog dönteni – tette hozzá. A miniszter hangsúlyozta: ez az ügy Közép-Európának is egy olyan küzdelme, amelyben meg kell mutatni, hogy a térség kultúrája, értékei és identitása, éppúgy, mint Nyugat-Európáé, az Euró­pai Unió része, és a kettő egymás mellett élése nélkül nem képzelhető el hosszú távon az unió sikeres működése.

A tárcavezető szerint a brüsszeli szándékokat jól mutatja, hogy az uniós helyreállítási alapról gyakorlatilag már megegyeztek, de a gyermekvédelmi törvény elfogadása után a bizottság ezt a kérdést újranyitotta, és sajtókampány, valamint politikai vádak sorozata indult Magyarország ellen.

Emlékeztetett, hogy amikor 2016-ban a migráció ügyében fordultak az emberekhez, az akkor kapott megerősítés elég volt, hogy a kötelező kvóták hazánkra erőltetését megakadályozzák. A mostani kötelezettségszegési eljárás ügyében is az az egyetlen eszköz, ha a magyar nép világosan foglal állást. „A népszavazás abban segít, hogy nemzeti hatáskörben a gyermekvédelmi szabályokat úgy alkossák meg, ahogy azt Magyarországon az emberek helyesnek tartják – jelentette ki a miniszter.

A helyreállítási alapról továbbra is tárgyal a kormány a bizottsággal, szeretnének megegyezést, ám amíg ez rendeződik, addig sem állhatnak le a fejlesztések, az alaphoz szükséges pénzeszközöket elkülönítik a költségvetésben, a pályázatokat pedig kiírják. „Eddig is előfinanszírozás volt az uniós pályázatoknál, most is így lesz” – tette hozzá, majd azzal folytatta, hogy Magyarország számára az uniós tagság mellett több érv szól, mint ellene. Magyarország továbbra is együttműködésre törekszik az EU-val, és remélhetőleg az EB elnöke rendet tart a testületben. Különösen visszás, ha a cseh uniós biztos szólal meg korrupció kérdésében, miközben ő maga korrupciós vádak miatt börtönben volt - fűzte hozzá.

A Karácsony Gergely által kezdeményezett népszavazásról szólva arról beszélt: mivel annak témája nagyban eltér a kormányétól, szerinte ezeket nem lehet egy időben megtartani. Arra a felvetésre, hogy támogatják-e a Karácsony Gergely főpolgármester által a kínai Fudan Egyetem ügyében kezdeményezett népszavazást, Gulyás Gergely azt mondta, a kormány álláspontja szerint akkor legyen Budapesten Fudan Egyetem, ha azt a budapestiek támogatják. Hozzátette: a parlamentben elfogadott törvény szerint 2022 végéig kell a terveket nyilvánosságra hozni, utána lehet budapesti népszavazást tartani.

Tájékoztatott arról, hogy a kormányülésen nem esett szó a Pegasus-ügyről, amelyet egyébként hisztériakeltésnek tart. Elmondása szerint az, hogy milyen eszközöket használ titkos adatszerzésnél egy állam, az a világ egyetlen országában sem nyilvános adat. „A nemzetbiztonsági törvény pontosan szabályozza az adatgyűjtés jogi kereteit. Mi olyat nem csinálunk, mint ami Barack Obama elnöksége alatt történt, amikor az Egyesült Államok titkosszolgálata a német kancellárt hallgatta le” – közölte a miniszter. Lapunk kérdésére – miszerint kinek állhatott érdekében az ügy kirobbantása – elmondta, hogy több mint negyven országban használták a rendszert, nagy uniós országokban is, ha majd pontosabb információk lesznek az érintett körről, akkor lehet következtetéseket levonni, hogy milyen érdekek állnak a háttérben. Gulyás Gergely beszámolt arról, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ covidlaboratóriumában eddig Magyarországon összesen huszonhárom embernél mutatták ki a delta, kettőnél a gamma variánst. Felhívta arra a figyelmet, hogy az oltások a mutációk ellen is hatékonyak. Leszögezte, hogy természetesen minden nagykorú magyar állampolgár dönthet arról, beoltatja-e magát, ám egyes szektorokból már érkezett javaslat az oltás kötelezővé tételére, amit a kormány meg fog vizsgálni. A miniszter szerint erre leginkább a vendéglátás és a szolgáltatás területén, illetve az oktatásnál lehet szükség. Felhívta a figyelmet, hogy augusztus elsejétől lehetővé tették a harmadik oltás felvételét is, amelyre a második oltás után négy hónappal van lehetőség, de orvosi javaslatra ettől el lehet térni. Gulyás Gergely közölte, elegendő oltóanyag áll rendelkezésre.

Kapcsolódó írásaink