Belföld

Önkéntes katonai szolgálat

Átmeneti megoldást vagy akár életpályát is kínál a honvédség

Új szolgálati formát indít a Magyar Honvédség – jelentette be tegnap a honvédelmi miniszter. Benkő Tibor elmondta, az úgynevezett önkéntes katonai szolgálatra azon fiatalok jelentkezését várják, akik valamiért csak később kezdik meg felsőfokú tanulmányai­kat, valamint azokét is, akik már befejezték azokat, de nem szereztek végzettséget/szakképzettséget.

A járvány alatt, a gazdaságvédelmi akció keretében katonának állt ezerötszáz munkanélküli negyven százaléka végleges szolgálatot vállalt a honvédségben – közölte a miniszter.

Benkő Tibor kifejtette: hamarosan kihirdetik a felsőoktatási felvételi ponthatárokat, a tapasztalatok alapján sokkal többen jelentkeznek, mint ahány hely van, így most elsősorban a kimaradtaknak kívának lehetőséget, segítséget nyújtani. Ahogy korábban a speciális önkéntes területvédelmi tartalékos, úgy az önkéntes is ideiglenes szolgálatot jelent, de a hat hónapos kiképzés alatt, valamint utána lehetőség van jogviszonyváltással hosszú távon elhelyezkedni a honvédségnél. A félesztendős időszak két szakaszból áll. Az első két hónapban a résztvevők általános katonai ismereteket sajátítanak el.

Ezt a lakóhelyhez közel hajtják végre, és ezalatt az önkéntesek fizetésként a mindenkori minimálbért kapják meg, ami jelenleg 167 400 forint. A fennmaradó részben a fiatalok választhatnak, milyen kiképzést kívánnak folytatni. Lesz alapszintű lövészkiképzés, amely esetben az illetmény változatlan marad.

Ha viszont valaki műveleti besorolású katonai szervezetnél folytatja szolgálatát, akkor a második szakaszban bruttó 219 ezer forintos illetményt kap. Lehetőség van arra is, hogy valaki jogviszonyváltással szerződéses katonai beosztást vállaljon, amikor az érintett a honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti illetményre lesz jogosult.

A kiképzés minden megyében elindul majd, ahol legalább húszan jelentkeznek. Az új típusú katonai szolgálatra azok a 18 és 65 év közötti, magyarországi lakóhellyel rendelkező, büntetlen előéletű állampolgárok jelentkezhetnek, akik megfelelnek az egészségügyi és pszichológiai alkalmassági vizsgálaton. Utóbbi kapcsán a miniszter megjegyezte, a szerződéses katonai alkalmasságihoz képest egyszerűsített vizsgálaton kell megfelelni. A keret első körben maximum négyszáz fő, de elképzelhető, hogy a későbbiekben bővítik azt. A lehetőség augusztus végéig érhető el bármelyik toborzóirodában vagy az [email protected] címen.

Kapcsolódó írásaink