Belföld

Milliárdokat tett zsebre Cseh Katalin és köre

A Fideszt korrupcióval vádoló momentumos európai parlamenti képviselő volt cégével szemben tizenhétszer indult végrehajtási eljárás, mégis nyert az uniós pályázaton

Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője az a kétszínű, kettős beszédet folytató politikus, akiről két Anonymous-videót juttattak el a Bennfentes.net szerkesztősé­géhez. A portál kedden tette közzé azoknak a pályázatoknak a listáját, amelyek alapján a momentumos politikus és köre csaknem ötmil­liárd forintot tehetett zsebre.

Milliárdokat tett zsebre Cseh Katalin és köre
Bort iszik, és vizet prédikál a Momentum politikusa
Fotó: MH/Katona László

Vasárnap és hétfőn két Anonymous-videót juttattak el a Bennfentes.hu szerkesztőségébe, amelyen egy ismeretlen álarcos alak egy politikus lebuktatását ígérte. Ám csak annyit árult el, hogy 4,5 milliárd forint európai uniós támogatást és 300 millió forint állami közbeszerzést nyert el a politikus cége, illetve „haveri köre”. A Bennfentes hírportál az európai uniós pályázatok nyerteseinek listája alapján jutott arra a következtetésre, hogy az érintett politikus az egyenlet már ismert adatai alapján csakis Cseh Katalin lehet.

A kályha, ahonnan az oknyomozás elindulhatott, a Pannónia Nyomda Kft. volt, ennek volt az ügyvezetője 2013 és 2018 között Cseh Katalin. A cég korábbi ügyvezetője Cseh Tibor, Cseh Katalin édesapja volt. A családi vállalkozás európai uniós pályázaton először 68 millió forintot nyert egy holo­grammos technológia kifejlesztésére, majd később a Széchenyi 2020-as pályázaton úgynevezett holografikus nyomtató kifejleszté­sére 217,5 millió forintot kaptak.

Az utóbbi pályázatnál a Cseh család és az európai parlamenti képviselő már láthatatlanná kívánt válni, megvált üzleti részesedésétől, és a céget száz százalékban bizonyos Halász Gábor nevére írták át még 2018. január 10-én.

Hogy a Pannónia Nyomda Kft., amely 2014 és 2020 február­ja között összesen tizenhétszer állt többségé­ben adótartozás miatt végrehajtási eljárás alatt, ilyen céges előélettel miként tudott nyerni uniós pályázaton, az egyelőre még rejtély. Az is különös, hogy a jelentős fejlesztési projekt után 2021-ben már mérleget sem nyújtott be az új tulajdonos és ügyvezető.

De hogy még egy életszerűtlen furcsaságot is említsünk, a cégnek ugyanakkor Vácott és Szirákon is található telephelye – véletlenül éppen azokon a településeken, amelyekre az Anonymous-videó ismeretlen készítője is felhívta a figyelmet a Pannónia Nyomda Kft. címkapcsolati hálóján keresztül.

Elég az hozzá, hogy az európai parlamenti képviselő „haveri üzleti köréből” három nyomdaipari vállalkozás, a Nova-Inn Kft., a Mondat Kft. és a Holotech Hungary Kft. is a nyertes uniós pályázók listáján található, méghozzá nem is kevés összeggel, mintegy 4,4 milliárd forinttal.

Ennek nagyobb részét, együttesen kétmilliárd forintot a Royal Press Hungary Kft. kapta 2004 és 2019 között, a Royal Press jogutódja, a Holotech Hungary Kft. pedig 1,748 milliárd forint uniós forráshoz jutott 2019. október 31-én. Az említett cégeket egy másik, történetesen egy gödi családi vállalkozás, a Lakatos családé köti össze Cseh Katalinnal, valamint egy váci telephely a Nádas utcából, és egy sziráki cím is összekapcsolja.

A legtöbb európai uniós pénzzel hizlalt Holotech Kft. százszázalékos üzletrészét 2018. január 31-én egy svájci vállalkozás, a Holotech SwitzerLand AG vásárolta fel. Kézbesítési megbízottja a gödi Lakatos József Imre. A Holotech egyébként főtevékenységet is váltott, áttért az optikai eszközök gyártására.

A Momentum európai parlamenti képviselője kedden közösségi oldalán reagált a Bennfentes.net ál-tal közzétett nyertes pályázatokra. „A fideszes propagandagyárban összedugták a fejüket, és egy lejáratónak nehezen nevezhető írás született. Milliárdokat összeszedő politikusról és állítólagos korrupció­ról beszélnek, ami hazugság. Egeret szültek a hegyek, ugyanis a propagandamédiában összeadták az ugyanabba az ipari parkba bejegyzett összes cég és vállalkozás által elnyert uniós támogatást, ahol az a nyomda is működik, amit egykor édesapám vezetett” – írta.

Nyilván a sziráki közös telephely is csak merő véletlen...

Kapcsolódó írásaink