Belföld

Cseh Katalin hazudott az EU-s pénzekről, cáfolják a céges iratok

Óriásit hazudott a momentumos Cseh Katalin az érdekeltségéhez és üzleti partnereihez került 4,8 milliárd forintnyi uniós pénz ügyében. A momentumos politikus és a mögötte álló hálózat cégeihez ömlött az EU-s pénz, Vác és a Nógrád megyei kistelepülés, Szirák volt a cégháló két központja, minden érintett és az ügyletekben részt vevő cég ugyanoda volt bejegyezve.

Cseh Katalin hazudott az EU-s pénzekről, cáfolják a céges iratok
Cseh Katalin
Fotó: MH

Cseh Katalin és hálózatának cégei a váci és sziráki telephelyen hozták létre uniós pénzekre vadászó birodalmukat, a cégek EU-s pályázatokat vettek célkeresztbe, együttesen váltogatták a telephelyeket és a fióktelepeket, amellyel több milliárd forintnyi uniós pénzt tettek zsebre. A céges iratok bizonyítják, a botrányban érintett vállalkozások mindegyike jelenleg is folytat tevékenységet Szirákon, de a hálózat Svájcig és Szerbiáig is szőtte a pókhálóját - ahogy arról korábban lapunk is írt.

A Bennfentes.net korábbi cikkei szerint eddig több mint 285 millió forintnyi uniós támogatást nyert el az a Pannónia Nyomda Kft., amelynek bár jelenleg Halász Gábor az ügyvezetője, de 2013 májusától 2018 januárjáig, az azóta a momentum színeiben politizáló Cseh Katalin ügyvezetése alatt állt. A céget 2010-ben hozta létre Cseh Tibor, a momentumos politikus édesapja.

A PestiSrácok.hu komoly összefonódást talált a Cseh-család és Halász Gábor között. Cseh Katalin korábban többször hangoztatta, hogy ősei Topolyáról származnak, Halász Gábor pedig korábban szintén a Vajdaságban élt, de ma már Budapesten lakik.

Korábbi, illetve jelenlegi cégeit vizsgálva elmondható, hogy három esetben is egymásnak adták el a cégeket Cseh Tiborral, vagy lányával, Cseh Katalinnal. Ráadásul 2013 januárja óta közös budapesti székhelyet használ a Halász Gábor alapította Montenegro Print Kft., illetve az akkoriban még javában a Cseh családhoz tartozó Pannónia Nyomda.

Érdekes, hogy éppen Topolyán található egy magyarországihoz kísértetiesen hasonló tevékenységű cég, a Panonia Print doo., amelynek képviselője Cseh Tibor, azaz Cseh Katalin apja. A céget 2006-ban, tehát négy évvel az előtt alapították, hogy Magyarországon létrejött volna a Pannónia Nyomda Kft., a Cseh család Vajdaságban élő ágának több tagja is ezt adta meg munkahelyeként a közösségi oldalán, közülük ráadásul többet ismernek is Halász Gábor szülei. Halász mellett a Lakatos család is összefonódik Cseh Katalinék érdekeltségeivel, sőt, közösen Vácon és Szirákon hozták létre a hálózat két központját, amelyek segítségével később uniós pénzekre pályáztak.

A Pannónia Nyomda által bérelt váci, Nádas utcai ingatlan több bejegyzett cég székhelyéül is szolgál. Az itt található cégek közül talán a legérdekesebb a Holotech Hungary Kft., melynek ügyvezetője Lakatos Viktor, 100 százalékos tulajdonosa viszont egy HoloTech Switzerland AG nevű, Svájcban bejegyzett cég. Az alapítása óta budapesti székhellyel rendelkező Pannónia Nyomda által a pályázatban teljesítés helyszíneként megjelölt Vác, Nádas utcai telephely szövevényes, külföldi cégekkel tarkított története egyértelműen a szintén nyomdaiparban utazó Lakatos családhoz köthető.

A külföldi cégekben is érintett Lakatosék egyébként Cseh Tibor régi ismerősének számítanak, ezt bizonyítja, hogy amikor 2012. szeptember 3-án megvásárolta a Veszprémi Nyomda Kft.-t a Lakatosékhoz köthető IPRESS Center Kft., a család emberei rögtön el is foglalták a legfontosabb pozíciókat.

A felügyelőbizottságban ott ült Ifj. Lakatos Imre és Piszmán Zoltán, a tisztségviselők között pedig megtalálható volt Cseh Tibor és Lakatos Viktor neve, majd időközben utóbbit kinevezték vezérigazgatónak, aki pár hónappal később átadta pozícióját a családdal üzleti kapcsolatban álló Milan Koprivának. Végül egy évvel azután, hogy az Ipress átvette a céget, 2013. szeptember 18-án megindult a felszámolási eljárás a nyomda ellen.

Ezek után nem meglepetés, hogy a Pannónia attól a Nova-Inn Kft.-től bérli a váci ingatlant, amelyet a Lakatos család alapított és jelenleg is az ő érdekeltségükbe tartozik, egykori résztulajdonosa pedig egy szlovák cég, amely Milan Kopriva vezetése alatt áll. Az említett váci telephelyen pedig hemzsegnek a 3D, illetve hologram technológiával foglalkozó cégek, amelyek többsége a Lakatos család érdekeltségi körébe tartozik. Bár a cégadatok alapján elsőre nem feltűnő, de több másik céggel együtt egyértelműen ennek a körnek a része a Pannónia Nyomda Kft. is. Ez onnan állapítható meg, hogy az érintett cégek évek óta közös székhelyeket, illetve fióktelepeket használnak.

A magját ennek a csapatnak a Mondat Kft., a Holotech Hungary Kft. és a Pannónia Nyomda Kft. adja, míg a NOVA-INN Kft. teljes mértékben a Lakatos család tulajdonában és irányítása alatt áll. A szintén az ebbe a körbe tartozó Uniotech Kft. 2008 és 2013 között kötődött a váci Nádas utcához, onnantól csak a fióktelep-váltásoknál aktivizálja magát és „csatlakozik be” a fenti négy céghez. A Leaf Digital Kft. csatlakozott legkésőbb, de Mamuzsits Tibor személyében a Lakatos család egyik bizalmi embere birtokolja és vezeti a céget.

A céges adatokat vizsgálva az is kitűnik, hogy a fent említett cégekben közös, hogy mindegyikük összekapcsolható vagy a váci telephellyel, vagy közvetlenül a Lakatos családdal, illetve jelenleg mindegyikük tevékenységet folytat Szirákon.

Ez azért lényeges, mert a céges mozgásokból megfigyelhető, hogy a csapat magját jelentő vállalatok számára lényegében a váci központ tekinthető a biztos kiindulási alapnak, majd egyesével átköltöznek egy új, közös fióktelepre, ahol aztán egy-egy ilyen címen ideig-óráig ugyanazok a cégek végeznek tevékenységet – a fióktelepek használatának ideje pedig éppen egybe esik több tucat nyertes EU-pályázattal.

Így történt ez Vácott, és így történik jelenleg Szirákon is, amely fióktelepen történő teljesítéssel a Pannónia Nyomda és a Holotech Hungary 2019 októberében 1.965.579.410 ft értékben nyert két eu-s pályázatot - szúrta ki a PestiSrácok.hu. Az itt található két ingatlanból az egyik az RD Invest tulajdonában áll, ezt a svájci Holotech fejeként ismert Ifj. Lakatos Imre irányítja, szülei pedig egy vagyonkezelő cégen keresztül tulajdonosai annak a Nova-Inn Kft.-nek, amely bérbe adta a váci telephelyet a Pannónia Nyomdának. A sziráki ingatlan egyébként jelenleg a Holotech Hungary tulajdonában áll, aminek az anyacége Svájcban van.

A váci telephelyhez és a Lakatos családhoz köthető cégek láthatóan egy hálózatot alkotnak, amit egyértelműen bizonyít az a tény, hogy tagjai EU-s pályázatokra vadászva, együttesen váltogatták a telephelyeket és fióktelepeket, ezzel több milliárd forintnyi uniós pénzt tettek már zsebre. A Lakatosék körébe tartozó cégek és a Cseh családot is foglalkoztató hálózat alapításuk óta összesen 41 nyertes EU-pályázatot zsebeltek be, ezek összértéke több mint 4,7 milliárd forint.

Kapcsolódó írásaink