Belföld

Cseh Katalinhoz köthető 4.5 milliárd forint uniós támogatás

Napok óta lázban tartja a nyilvánosságot, hogy vajon ki lehet az a kettős játékot űző politikus, akiről először a bennfentes.net blog szerzett tudomást.

Cseh Katalinhoz köthető 4.5 milliárd forint uniós támogatás
Cseh Katalinhoz köthető 4.5 milliárd forint uniós támogatás
Fotó: MH

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, a blog szerkesztőségébe vasárnap és hétfőn érkezett egy-egy pendrive, két videóval, amelyekben egy Anonymus-álarcot viselő személy egy kétszínű politikus lebuktatását ígérte, aki szerinte kettős játékot űz. Arra nem utalt sem a vasárnapi, sem a hétfői videóban, hogy melyik párt tagja lehet az érintett politikus, de még azt sem tudni, hogy kormánypárti vagy ellenzéki honatyáról van-e szó.

A blog munkatársai ezért néhány adatból megpróbálták kideríteni, kiről lehet szó.

„A bennfentes.net szerkesztősége a videó kézhezvételétől kezdve egész éjjel a palyazat.gov.hu oldalát bújta, hogy megtaláljuk, melyik politikus cége és üzlettársai nyerhettek ekkora összeget európai uniós pályázaton” - írta a blog, amely azt is összegezte: az Anonymous információi alapján tehát csak ennyit tudtunk:

  • kétszínű politikusról van szó, aki kettős játékot űz,
  • úgy csinált, mintha egy lenne közülünk, közben játszik ide is, oda is,
  • négy és félmilliárd forintnyi EU-támogatást vett fel saját és haveri cégein keresztül,
  • és 300 millió forintnyi közbeszerzést is el tudtak hozni.

A cégadatbázis segítségével először összegyűjtötték az összes országgyűlési képviselő és európai parlamenti képviselő egykori és jelenlegi céges érdekeltségét. Ezután a palyazat.gov.hu-n rákerestek a cégekre.

„Így bukkantunk rá a Pannónia Nyomda Kft-re. A cég jelenleg Halász Gábor ügyvezetése alatt áll, azonban 2013 májusától 2018 januárjáig az azóta a Momentum színeiben politizáló Cseh Katalin ügyvezetése alatt állt” - írta a Bennfentes, hozzátéve: a cégtörténet szerint a kft-t 2010-ben alapította Cseh Tibor, a momentumos politikus édesapja, majd 2013-ban adta át az ügyvezetést lányának, aki egészen 2018 januárjáig volt a cég feje.

A cégtörténet
A cégtörténet
Fotó: Bennfentes.net

Ebben az időszakban indulhattak azon az európai uniós pályázaton is, ahol több mint 68 millió forint támogatást nyertek egy hologramos technológia kifejlesztésére. Majd később ugyanez a cég 217 579 410 forintot nyert egy szintén Széchenyi 2020-as pályázaton úgynevezett holografikus térinformatikai leíró nyelv és digitális holografikus nyomtató kifejlesztésére.

Jelentős támogatás a nyomdának
Jelentős támogatás a nyomdának
Fotó: Bennfentes.net

„Eddig tehát 285 706 274 forintnyi EU-s támogatásnál tartunk, ami nem kicsi összeg, pláne, ha azt nézzük, hogy Cseh Katalin és pártja az elmúlt években azért folytatott lobbitevékenységet, hogy Magyarország irányába függesszék fel az európai uniós támogatásokat, mondván, azt úgyis ellopja a kormányzat” - összegzett a Bennfentes, amelyet nem hagyott nyugodni, hogy „Anonymous nem 285 millió forintról – ami azért szintén nem kis summa – hanem 4,5 milliárd forintról beszélt”, így rákerestek arra is, hogy a Pannónia Nyomda Kft. még milyen cégekkel lehet kapcsolatban.

Így bukkantak rá a NOVA-INN Kft-re, a Mondat Kft-re és a Holotech Kft-re, amely cégek ugyanarra a váci címre vannak bejegyezve, mint ahol a Pannónia Nyomda Kft. megnyerte a csaknem 70 millió forintos EU-s támogatást.
Így megkerestékk ezeket a cégeket is a palyazat.gov.hu-n. A NOVA-INN összesen 200 millió forintot nyert. 

Dől a pénz...
Dől a pénz...
Fotó: Bennfentes.net

A Mondat Kft. – amely több telephellyel is rendelkezik – 2004 óta összesen 498 809 958 Ft európai uniós támogatáshoz jutott hozzá, a Holotech Hungary Kft. pedig 1 milliárd 748 millió forintot nyert el nagy sebességű ipari alkalmazásra megfelelő, színes, digitális hologramíró berendezés fejlesztésére.

Szépen gyarapodnak az összegek...
Szépen gyarapodnak az összegek...
Fotó: Bennfentes.net


De bárhogy számoltuk, ez még mindig „csak” 2 milliárd 732 millió forint, ezért megnéztük azokat a telephelyeket is, ahonnan a fenti cégek nyertek pályázati forrást. És láss csodát, újabb vállalatokat lehet a Pannónia Nyomda Kft. céghálójába kötni. Ilyen az Uniotech Kft., amely ugyanarra a sziráki címre is be van jegyezve mint a Pannónia Nyomda Kft is. Ez a cég 63 167 270 forintnyi uniós támogatást zsebelt be 2011 óta, mutatott rá a Bennfentes, hozzátéve: nem maradhat ki a sorból a Royal Press Hungary Kft. sem, amely a korábban említett Holotech Hungary Kft. elődje. A két cég összesen 3 731 475 611 forintot zsebelt be.

Így kapcsolódnak össze a dolgok...
Így kapcsolódnak össze a dolgok...
Fotó: Bennfentes.net

„Vagyis igaza lehetett Anonymousnak abban, hogy több mint 4,5 milliárd forintnyi közpénz landolt egy momentumos politikusnál és üzleti partnereinél. Abban viszont tévedett, hogy az összeg ennél jóval több, csaknem 4,8 milliárd forint. Egészen pontosan 4 779 159 113 forint” - összegezte a blog.

A Royal Press Hungary Kft. a Holotech Hungary Kft. elődje
A Royal Press Hungary Kft. a Holotech Hungary Kft. elődje
Fotó: Bennfentes.net

Deák Dániel: Így gazdagodnak a momentumosok közpénzen és uniós forrásokon

Botrány körvonalazódik Cseh Katalin körül, avagy így gazdagodnak a momentumosok közpénzen és uniós forrásokon, miközben Magyarországot külföldön rendre azzal vádolják, hogy kormányoldalon ellopják ezeket a pénzeket - írta Deák Dániel a közösségi oldalán. 

Objektum doboz

Erre vajon mit reagál az uniós források ellopásáról hadováló momentumos? Vajon milyen további részletek derülnek még ki?

         Zavarosan magyarázkodva mellébeszél Cseh Katalin 

Kedd délután reagált a körülötte kirobbant botrányra Cseh Katalin, aki sajtóértesülések szerint a hozzá köthető cégeken keresztül közel 4,8 milliárd forintnyi uniós pénzt zsebelhetett be. A Momentum európai parlamenti képviselője érdemi választ nem adott a felmerülő kérdésekre, inkább mellébeszélt.

A baloldali politikus hazugsággal vádolta meg a médiát keddi posztjában, miután a hozzá köthető vállalkozások pályázati „sikereiről” jelentek meg cikkek. 

Cseh Katalin rövid reakciójában érdemben nem válaszolt a felmerülő kérdésekre, helyette inkább vádaskodni kezdett. A momentumos EP-képviselő azzal védekezett, hogy politikai pályára lépése előtt lemondott a cégvezetésről, így neki nincs köze az elnyert támogatásokhoz. 

A momentumos politikus az M1 aktuális csatorna kedd esti Híradójában tagadta, hogy ő lenne az a politikus, akinek egy internetes oldal információi szerint „haveri cégeken” keresztül csaknem ötmilliárd forint uniós támogatáshoz lenne köze.

Az EP-képviselő szerint a történetet a Fidesz találta ki, mert zavarja a kormánypártot a korrupcióellenes tevékenysége.

A Híradónak Cseh Katalin abszurd és koholt állításoknak nevezte a Bennfentes cikkében vele kapcsolatban leírtakat. Azt ugyanakkor elismerte, hogy a Pannónia Nyomda Kft. nyert uniós pályázatokon, de úgy tudja, a cég megfelelt a pályázatban előírt követelményeknek. Hozzátette: ő az első pályázat beadását követően lemondott ügyvezetői tisztségéről.

Az EP-képviselő alaptalannak nevezte azt is, hogy a korábbi cégéhez köthető vállalkozásokhoz több mint négymilliárd forintnyi közpénz jutott.

 „Semmi közöm ezekhez a vállalatokhoz, és természetesen visszautasítom azt a rágalmat, hogy nekem bármi közöm lenne ehhez a pénzhez” - fogalmazott az ellenzéki politikus, jogi eljárásokat ígérve a vele kapcsolatban megjelent állítások miatt.

Az ügynek ugyanakkor vélhetően ezzel nincs vége, ugyanis az információt nyilvánosságra hozó Anonymus újabb részleteket ígért. 

Kapcsolódó írásaink