Belföld

„Újpest rabbija köteles a szavát felemelni”

Derce Tamás volt újpesti polgármester úgy látszik, magára marad a zsidók védelmében: a kerület országgyűlési képviselője is az antiszemita jobbikost, Bíró Lászlót támogatja

Ismét politikai és vallási ellentétek és ellentmondások nehezítik a hazai zsidóság helyzetét.

„Újpest rabbija köteles a szavát felemelni”
Bíró László
Fotó: Facebook

Elfogadhatatlannak tartja a volt újpesti polgármester az antiszemita megnyilvánulásairól ismert jobbikost, Bíró Lászlót és az őt támogató Varju Lászlót, a térség jelenlegi DK-s országgyűlési képviselőjét. Derce Tamás, aki 1990 és 2010 között volt újpesti polgármester az MSZP színeiben, Heisler Andrásnak, a Mazsihisz elnökének küldött levelében azt írta: a legutóbbi újpesti mártírmegemlékezésen döbbenten tapasztalta, hogy az önkormányzat részéről senki nem volt jelen, szerinte erre az elmúlt harminc évben nem volt példa.

A Neokohn portálon idézett levélben szerepel az is, hogy Derce szerint Varju László nem teheti meg, hogy eljön a templomba, beáll a mártírokra emlékezők közé, gyertyát gyújt emlékükre, majd elmegy Szerencsre kampányolni Bíró László nyíltan zsidózó, rasszista képviselő jelölt mellett. A volt polgármester itt megjegyzi, hogy Hajdu László (DK) rákospalotai országgyűlési képviselő ugyancsak Bíró László mellett kampányolt, de ő legalább nem újpesti.

Úgy véli, Varju László olyan embert akar a parlamentbe juttatni, ezzel sorsközösséget vállalva vele, aki nyíltan antiszemita, s mint ilyen, eszmeileg nem áll távol sem a zsidótörvényeket megszavazóktól, sem a nyilasoktól. Beszédét követően ugyanakkor szerinte Szerdócz Ervin, a Mazsihisz neológ rabbija nekiesett, mondván, hogy a Fidesz által megírt szöveget mondta el.

Derce Tamás a Mazsihisz elnökének azt írta: Újpest rabbija köteles felemelni a szavát azok ellen, akik akár csak hallgatólagosan is támogatnak antiszemita, rasszista közéleti szerepre vágyókat, legyenek azok akárkik, és nem teheti meg, hogy akik ez ellen a szavukat felemelik, azt sértegeti.

A Mazsihisznak mostanában más nehézségekkel is szembe kell néznie amellett, hogy a zsidó szervezetek között hónapok óta megegyezés nélkül zajlik az örökjáradékról szóló vita. Nem sokkal korábban lapunk is hírt adott arról, hogy a Mazsihiszt sorra hagyják el a rabbik. Legutóbb, alig egy hete Petrovics Péter távozott, aki erről azt nyilatkozta, csak idő kérdése, hogy még többen így döntsenek.

A neológ zsidóság számára alternatívát jelentő Magyarhoni Zsidó Imaegyletet (Zsima) szintén egy kiugrott rabbi, Róna Tamás vezeti, aki ugyanakkor jelenleg is a Mazsihisz rabbitestületének elnöke. Távozása után a Mazsihisz még 2020 szeptemberében felmondta a munkaviszonyát, majd törölte a közgyűlési névjegyzékből.

Róna Tamás ügyének végére a napokban a Kecskeméti Törvényszék ítélete tett pontot, amely szerint Róna rendelkezik taghitközséggel kötött munkaszerződéssel, tehát a rabbitestületnek és a közgyűlésnek is tagja. Róna Tamás most azt várja, hogy a világi vezetés visszahelyezze a küldötti névjegyzékbe.

Kapcsolódó írásaink

Egy lépéssel közelebb a megegyezéshez

ĀÖsszeült az öt magyarországi zsidó szervezet, hogy pontot tegyenek az örökjáradék-vita végére. Konszenzus ugyan még nem alakult ki, de folytatják a párbeszédet, hogy a zsidóság fejlődése érdekében ki tudjanak alakítani egy közös álláspontot