Belföld

Soros-hálózat zsebéből fut az álkémsztori

Ismét lyukra futhatott a teljes ellenzék.

Soros-hálózat zsebéből fut az álkémsztori
Soros hálózata ismét bevetésen
Fotó: Fabrice COFFRINI / AFP

Begyújtotta rakétáit a Soros-hálózat: a gyermekvédelmi törvény mellett már azzal is támadják a magyar kormányt, hogy egy okostelefonok feltörésére alkalmas izraeli kémprogrammal, a Pegasussal figyeltek meg újságírókat, ügyvédeket, politikusokat.

Az üggyel először az a Direkt36, illetve a Telex.hu portál foglalkozott. Előbbinek egyik fő partnere a bevándorláspárti tőzsdespekulánshoz, Soros Györgyhöz köthető Open Society Foundations (OSF), utóbbi pedig a minap jelezte: teljes egészében közlik a Direkt36 anyagait.

Ugyancsak a Soros-hálózathoz köthető az a szerkesztőségi láncolat, az úgynevezett Forbidden Stories, amelynek fenntartója a Global Investigate Journalism Network, és amely mögött ugyancsak fellelhetőek OSF forrásai.

A Direkt36 szerzői megemlítették a szintén Soros-pénzzel kitömött Amnesty International (AI) nevét is, amely ugyancsak részt vett abban a folyamatban, amelyben az előbb említett szerkesztőségi láncolat „megszerezte” a Pegasust fejlesztő izraeli kibercég, az NSO ügyféladatbázisát. Ebben több mint 50 ezer olyan telefonszám van a világ minden tájáról, amelyeket a tényfeltáró projekt kutatásai szerint az NSO-ügyfelek megfigyelési célpontként választottak ki 2016-tól kezdve a világ több mint 50 országából. Ebből csupán nagyjából 300 magyar telefonszám van, ami még egy százaléka sincs a teljes listának.

Bár a baloldali sajtó és a Gyurcsány Ferenc vezette ellenzék megpróbálta a Pegasus-üggyel tematizálni a hétfői napirendet, a Soros-hálózat lendületét először a gyártó hivatalos közleménye törte meg. Mint írták: „A Forbidden Stories jelentése tele van téves feltételezésekkel és megalapozatlan elméletekkel, amelyek komoly kétségeket vetnek fel a források megbízhatóságával kapcsolatban. Határozottan tagadjuk a jelentésükben megjelent hamis állításokat. Forrásaik olyan információkkal szolgáltak számukra, amelyeknek nincs ténybeli megalapozottságuk, ezt az állításaikat alátámasztó dokumentáció hiánya is igazolja. Valójában ezek az állítások annyira felháborítóak és távol állnak az igazságtól.”

Később megszólalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, illetve Varga Judit igazságügyi miniszter is. A kormány nevében leszögezték, a vélelmezett vagy állítólagos adatgyűjtésről semmilyen tudomással nem rendelkeznek; Magyarországon, mint minden rendezett alkotmányos jogállamban, a titkosszolgálati tevékenység el van választva a politikától.

Kapcsolódó írásaink