Belföld

Türelmet kért a főpolgármester, szerinte Budapest fejlődik

Cinizmusból nincs hiány a Városházán, ha a fővárosiakat leginkább sújtó dugókról van szó

Karácsony Gergely korábban azt üzente a dugóban ülőknek: szálljanak ki, és menjenek gyalog. Tegnap már azt mondta, örüljenek, mert fejlődik a város.

Türelmet kért a főpolgármester, szerinte Budapest fejlődik
Karácsony Gergelyt már láthatóan nem érdeklik a budapesti ügyek
Fotó: MH/Purger Tamás

„Örüljenek annak, hogy a város fejlődik, és legyenek türelmesek” – fogalmazott tegnapi rendkívüli sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely. A baloldali főpolgármester azzal próbálta mentegetni magát a nap mint nap kialakuló fővárosi dugókért, hogy azt mondta: a Fővárosi Önkormányzat olyan beruházásokat indított el, amelyek nélkülözhetetlenek a város jövője szempontjából.

A Lánchíd, a Blaha Lujza tér és a pesti alsó rakpart felújítása olyan projekt, amelynek finanszírozásához központi forrásokat is felhasználnak, ezek lehívása azonban határidőhöz kötött, így mindenképp el kellett indítani ezen beruházásokat – jelentette ki a városvezető.

De arról nem tett említést, hogy a Lánchíd- és a Blaha Lujza téri projekt épp az ő késlekedése miatt csúszott ez idáig, s hogy emiatt alakult ki az a helyzet, hogy csak a belvárosban egyszerre három felújítás fut, aminek nem csupán az itt közlekedő autósok, hanem a tömegközlekedők és az itt élők is isszák a levét. Ahogy arról sem esett szó Karácsony tájékoztatóján, hogy a Lánchíd és a Blaha Lujza tér felújítása is drágult, ráadásul a beruházások műszaki tartalma jelentősen csökkent.

A baloldali kormányfőjelöltségre pályázó városvezető és kabinetfőnöke, Balogh Samu is arról beszélt tegnap, hogy a koronavírus-járvány megváltoztatta a közlekedési szokásokat, ma már többen ülnek autóba, és kevesebben választják a tömegközlekedési eszközöket.

Azonban az ország újraindításával természetszerűen járó inflációs hatás miatt emelkedő üzemanyagárak, az egyszerre elindított felújítások és a nyári szünet miatt ellenkező hatás érvényesülhet, a járványhelyzet javulásával sokan ülnek vissza a BKV, a BKK és a MÁV járműveire.

Karácsony Gergely és Balogh Samu arról sem tett említést, hogy a fővárosi beruházások megindítását megelőzően a főváros és a BKK nem kérte ki sem a szakmai, sem a civil szervezetek véleményét. Holott a választási kampányban épp a részvételiség előmozdítása volt az egyik legtöbbet hangoztatott üzenet.

Van persze olyan Soros-szervezet, amellyel több alkalommal is egyeztetett a főpolgármester, ez az egyik legfőbb szószólója az autósokat újabb sarccal sújtó dugódíjnak. Ám ennek bevezetéséről egy időre letett a baloldali városvezető – valószínűleg a vélhető közfelháborodás miatt, amely nem tenne jót a miniszterelnök-jelölti kampányának.

A főpolgármester ugyan azt is kijelentette, minden olyan átmeneti intézkedést megtettek, amely segíti a torlódások enyhítését, a valóság és a fővárosiak véleménye azonban egyáltalán nem ezt tükrözi.

Az elmúlt időszakban több olyan videó is napvilágot látott, amelyekben nem éppen dicshimnuszok hangzanak el Karácsony „munkásságát” illetően. Emlékezetes továbbá, hogy még a kormánypárti elfogultsággal egyáltalán nem vádolható Somogyi Zoltán szociológus, véleményvezér is az értelmetlen, zsigerből autógyűlölő sávfelfestések miatt vett végső búcsút a magyar baloldaltól.

Kapcsolódó írásaink