Belföld

Jelentős politikai vélemény-különbségek a vidéki és a fővárosi lakosság között

A vidékiek többsége (55 százaléka) elégedett Orbán Viktor kormányfő munkájával, ellenben a fővárosban az elégedetlenek alkotnak ugyanekkora többséget - derül ki a Real-PR 93. legújabb felméréséből, amely arra is rámutat: az is jelzi a politikai megosztottságot, hogy bár a fővárosiak és a vidékiek többsége is elégedett a kormány illegális migrációval kapcsolatos intézkedéseivel, illetve családpolitikájával, de a vidéken élők határozottan nagyobb arányban.

Jelentős politikai vélemény-különbségek a vidéki és a fővárosi lakosság között
Katonák járőröznek Hercegszántón, a határzárnál
Fotó: MTI/Rosta Tibor

Rendszeresen megtapasztaljuk az országgyűlési, illetve önkormányzati választásokon, hogy az eredményekben alapvető eltérések vannak a főváros és a vidéki Magyarország között, emlékeztet a Real-PR 93., amely szerint ezt támasztja alá a mostani felmérés is, amelyben azt vizsgálták, hogy miként vélekednek az emberek Orbán Viktor miniszterelnök munkájáról, és hogyan ítélik meg a kormány illegális határátlépésekkel szembeni intézkedéseit, illetve családpolitikáját.

„A kormányfő munkájának megítélése pontosan ellentétes képet mutat a fővárosban és vidéken, utóbbiak többsége (55 százalék) pozitívan értékelt, negatívan csak 38 százalékuk, míg előbbiek körében ennek éppen ellentétét láthatjuk, 55 százaléknyi negatív véleménnyel szemben 37 százalék pozitív áll. Bár a pozitív szélsőérték előfordulása mindkét csoportban 17-19 százalék, az ellenvéleményekben már jelentős eltérés van, a vidékiek csupán 18 százaléka elégedetlen teljes mértékben Orbán Viktor munkájával, Budapesten majdnem kétszer ekkora (32 százalék) ez az arány” - mutat rá az elemzés.

Pozitív információ a kormány szempontjából, hogy az illegális migrációval kapcsolatos intézkedéseket és a családpolitikát érintően lakóhelytől függetlenül a többség elégedett, de szignifikáns különbségek tapasztalhatók, vidéken az előbbi témánál 77 százalék, utóbbinál 66 százalék a pozitív értékelések száma, ellenben a fővárosban az illegális határátlépéseket illetően ez 15 százalékkal, a családpolitika tekintetében 9 százalékkal kisebb.

„Vegyük észre, hogy egyes szakpolitikai témákban Budapesten nagyobb az intézkedések támogatottsága, mint Orbán Viktor kormányfői munkájának elismertsége, tehát nem kevés fővárosi lakos annak ellenére támogatja a kormány adott intézkedéseit, hogy negatív véleménnyel van a miniszterelnökről” - mutat rá a Real-PR 93.

Kapcsolódó írásaink