Belföld

Grillsütőbe ültetnék az utasokat

Karácsony Gergelyt nem érdeklik a dugók, és a hűsítetlen szerelvények is hidegen hagyják, noha a fővárosiak nagy többsége kezdi elveszíteni a türelmét egy felmérés szerint

Karácsony Gergely főpolgármester egyre kevesebbet foglalkozik a főváros ügyeivel, helyette országjárásba kezdett, miniszterelnök-jelöltségéért kampányol, miközben kiderült: a megvenni tervezett harmincéves, ott csak grillsütőnek nevezett frankfurti villamosokat lehetetlen utólag klimatizálni.

Grillsütőbe ültetnék az utasokat
A főpolgármester tegnap a korábban éhségmenetes szocialista Komjáthi Imre mellett kampányolt Soroksáron
Fotó: Karácsony Gergely Facebook-old

Miközben a nyári szünet ellenére dugóktól fuldoklik Budapest, a főváros vezetője továbbra is leginkább a baloldali előválasztással foglalkozik. Közösségi oldalán tegnap két programját osztotta meg: előbb Soroksáron kampányolt a szocialista jelölt, Komjáthi Imre mellett, majd hasonló célból Tatabányára látogatott.

Komjáthi neve az Éhség­menet szervezése miatt lehet isme­rős, illetve arról, hogy két évvel ezelőtt – MSZP-alelnökként – odaláncolta magát az esztergomi Suzuki-­gyár kerítéséhez. Lassan azonban igazi káder lesz belőle: legutóbb arról hallhattunk, hogy a Budapest Esély Nonprofit Kft. felügyelőbizottságának elnöki székébe ülhet.

Láng Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője tegnap kijelentette: „a baloldallal ellentétben a mi célunk nem a háborúzás, hanem az építkezés, ezért szeretnék, ha olyan fővárost építhetnének közösen – vagy a baloldal segítségével, vagy nélküle –, amely mindnyájunk számára megnyugtató, szép és biztonságos otthon.

Olyan otthon, amelynek zöldfelületeit, parkjait és játszótereit folyamatosan megújítják, a kormány segítségével rendbe teszik közterületeit, útjait és egészségügyi intézményeit. Odafigyelnek a gyalogosokra, kerékpárosokra, a közösségi közlekedőkre és az autósokra egyaránt” – sorolta a frakcióvezető.” Láng Zsolt leszögezte: „ránk továbbra is számíthatnak az építő munkában”, és arra buzdított, hogy csatlakozzanak hozzájuk, mert számukra „Budapest az első”.

Eközben a felmérések is azt mutatják, hogy a fővárosiak jobban örülnének, ha Karácsony Gergely a város ügyeivel érdemben foglalkozna. A Metropol megbízásából készült telefonos közvélemény-kutatásban 23 ezer embert kérdeztek meg, és a válaszadók jelentős többsége, 65 százaléka azt mondta, nem ért egyet a főpolgármester azon kijelentésével, miszerint „szálljanak ki a kocsiból, és menjenek gyalog azok akik a dugókban ülnek”.

A napilap emlékeztetett: Karácsony Gergely a nyár beköszöntével szinte egyszerre rendelte el a legfontosabb közlekedési csomópontok felújítását. Az amúgy is zajló belvárosi metrófelújítás idején fogott bele a pesti alsó rakpart átépítésébe, a felújítás miatt hosszú időre lezárták a Lánchidat, Dél-Pesten pedig a villamosvonal korszerűsítése miatt érintett több forgalmas helyszínt az építkezés, miközben a forgalmas Hegyalja út Pestre vezető oldalán buszsáv kijelölésével egy sávra szűkült az autóforgalom, így rendszeresen több kilométeres fennakadások alakulnak ki. A veszteglő kocsisorok hosszát növeli a Nagykörúton és több forgalmas útszakaszon korábban kijelelölt kerékpársáv is.

A főpolgármester egyik érthetetlen, sokat bírált döntéséről írt a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) közösségi oldalán, rámutatva, hogy nem véletlenül akarja lecserélni a Karácsony Gergely által megvenni kívánt „R” típusú villamosokat Frankfurt városa.

Az egyesület szerint a helyi sajtó évek óta tele van a klimatizálás nélküli járművek problémájával, és a helyi köznyelv csak grillsütőnek nevezi kánikulában átforrósodó járműveket. Ezeknek az eladásra kínált kocsiknak a kiváltása legfőképpen tehát a klíma hiánya miatt fontos Frankfurtnak, mert a szakemberek szerint a szerelvény teteje nem bírná el a klíma utólagos felszerelését, a belső, egyébként is szűk térben pedig további ülőhelyeket kellene felszámolni.

Tegyük hozzá, hogy abban a Frankfurtban nevezik grillsütőnek a villamosokat, ahol idén eddig mindössze hat nap mértek 30 fokos vagy magasabb hőmérsékletet, míg Budapesten már tizennégy hőségnapot regisztráltak.

Kapcsolódó írásaink

Szocialista szeppuku mind több településen

ĀA DK arra törekszik, hogy a főpolgármesterként kesztyűbábnak használt Karácsonyt mára választás előtt lecseréljék, ezzel lehet összefüggésben Gyurcsányné második országjárása