Belföld

Felmentették a csempészcigit szállító Legény Zsoltot

A volt MSZP-s politikus nem árulta el lapunknak, bizonyítottság vagy bűncselekmény hiányában szüntették meg vele szemben az eljárást Ukrajnában

„Felmentettek. Tisztáztak a vádak alól” – erősítette meg Legény Zsolt lapunk értesülését, miszerint az ukrán hatóságok felmentették a cigarettacsempészet vádja alól.

Felmentették a csempészcigit szállító Legény Zsoltot
Fotó: MH

Legény Zsolt egykori szocialista országgyűlési képviselő autójának csomagtartójában, a Beregsurány–Luzsanka határátkelő ukrán oldalán 2020. december 10-én bukkantak az ukrán vámosok nagy mennyiségű csempészcigarettára.

A vámhatóság azért állította félre az MSZP Országos Etikai és Fegyelmi Ügyek Tanácsának elnökének gépkocsiját, mert gyanússá vált, hogy az ukrán akkreditáció nélkül érkező Legény diplomata-útlevelet mutatott fel, azonban autóján nem volt diplomatarendszám. Amikor megkérték, hogy nyissa ki a csomagtartóját, diplomáciai védelemre hivatkozott, ezért a határőrök kihívták a magyar konzulátus képviselőit. Ezután bukkantak rá
a csempészárura.

Mint azt megírtuk, a szocialista politikussal szemben – aki a történtek után kilépett a pártból – Ukrajnában indult büntetőeljárás, amelyben Legény Zsoltot felmentették – értesültünk. A volt szocialista politikus megkeresésünkre információnkat megerősítette, sőt kérdéseinkre is válaszolt.

Arra például, hogy bizonyítottság vagy bűncselekmény hiányában mentették-e fel, azt válaszolta: „Felmentettek. Tisztáztak a vádak alól.” Részleteket nem kívánt elárulni, és fenntartotta korábbi nyilatkozatát, miszerint nem tudott arról, hogy a kocsija csomagtartóját cigarettával pakolták tele.

Kiderült-e, hogy kik helyezték el a cigarettát a kocsijában? – kérdeztük a jogi végzettségű expolitikustól. „Ez egy jó kérdés – felelte –, ötletem lenne, de nem fogok vádaskodni, mert amit mondanék, azt nem tudom bizonyítani.”

Érdeklődtünk arról is, pártja rehabilitálta-e, van-e annak akadálya, hogy visszatérjen az MSZP-be. Legény Zsolt erre azt válaszolta, a felmentése még csak most lett jogerős, hivatalosan még nem tájékoztatta erről a pártját. Egyébként is – tette hozzá – ő maga döntött a kilépéséről, ezzel az üggyel nem kívánta a pártját terhelni, nehéz helyzetbe hozni.

Menczer Tamás, a Külügyminisztérium külkapcsolatokért felelős államtitkára a csempészési ügy kirobbanásakor azt mondta, Legény Zsolt hazudott, amikor azt állította, nem tudja, miként került a csempészáru a kocsijába, és akkor is, amikor az ukrán vámosokkal közölte, hogy a beregszászi konzulátus munkatársa, ugyanis tanúk előtt lényegében már a határon elismerte a csempészés tényét. Több tanú jelenlétében, jól érthetően azt mondta a vámosoknak a csomagtartó felnyitása előtt: „Na jó, cigi van benne.”

Kapcsolódó írásaink