Belföld

A szervezett bűnözés állhat Legény Zsolt dohánycsempészése mögött

Maffiagyanú

Csempészcsoporttal is kapcsolatban állhatott Legény Zsolt (MSZP) a Hír TV szerint. Az Informátor legutóbbi adásából kiderült: Nyíregyházán már évek óta tudtak az MSZP-s képviselő tevékenységéről.

Mint ismert, a politikus nemrégiben azzal bukott le, hogy személygépkocsijában 11 500 doboz zárjegy nélküli cigarettát találtak, amit az ukrán hatóságok lefoglaltak. Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai szakértője az Informátornak elmondta, a cigarettacsempészet nagy tételben, Ukrajna irányából hosszú idő óta a szervezett bűnözés vadászterülete. Bár a politikus később egy videóüzenetben azt állította, hogy a csempészáru valójában nem is az övé, nem vette észre, amikor beszállt az autóba, és fogalma sincs, hogy került oda, Horváth József hangsúlyozta: a szervezett bűnözői körök soha nem tesznek véletlenül senki autójába kereskedelmi mennyiségű cigarettát, a politikus kizárólag a bűnszervezetek jóváhagyásával és szorosan velük együttműködve folytathatta csempésztevékenységét. Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő, a Nézőpont Intézet elemzője szerint nem lehet kizárni, hogy Legény Zsolt kapcsolatban áll valamiféle csempészcsoporttal, másképp mondva a maffiával vagy olyan magánszeméllyel, aki hozzáfér ilyen mennyiségű dohányáruhoz – nyilatkozta az Origónak. Legény Zsolt 2006 és 2014 között volt parlamenti képviselő, az ügy kirobbanásáig pedig az MSZP Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Területi Szövetségének alelnökeként és a párt országos etikai és fegyelmi ügyek tanácsának elnökeként dolgozott.

Kapcsolódó írásaink

Hallgat Legényről az MSZP

ĀUkrajnában vizsgálhatják ki a cigarettacsempészésen ért szocialista politikus ügyét, pártja ugyan pillanatok alatt kivonta őt a forgalomból, ám kérdéseinkre nem válaszolnak