Belföld

Egyre erősebb a hazai felsőoktatás

A Magyarországon tanuló külföldi hallgatók többsége szerint igen értékes a magyar diploma

Hét év alatt csaknem kétharmadával nőtt a hazai egyetemeken tanuló külföldi hallgatók száma, akik többsége értékesebbnek tartja a magyar diplomát, mint a saját országában kiadottat egy idei felmérés szerint.

Egyre erősebb a hazai felsőoktatás
„Fontos, hogy a világban egységesen képviseljük a hazai felsőoktatást”
Fotó: SZIE

A nemzetköziesítési törekvéseket a Magyar Rektori Konferencia is segíti, amelynek Nemzetközi Bizottsága élére Lukács Esztert, a győri Széchenyi István Egyetem (SZE) oktatási rektorhelyettesét választották. Lukács Eszter kiemelte, megválasztása az SZE-n elért fejlődésének köszönhető, amit az infrastruktúra és a képzések egyidejű, nagy léptékű fejlesztése alapozott meg.

A külföldi hallgatók száma öt év alatt meghatszorozódott, mára meghaladja a hatszázat, az angol nyelvű képzési programoké pedig elérte a 35-öt. Az előrelépés visszaigazolását jelenti, hogy az SZE felkerült a két nagy felsőoktatási minősítő szervezet rangsorára: a QS friss világranglistáján első alkalommal szerepel, rögtön a 801–1000. helyre sorolva, emellett idén másodszor található meg a világ legjobbjai között a Times Higher Education listáján, amely a felsőoktatási intézményeket az ENSZ által megfogalmazott tizenhét fenntartható fejlődési cél alapján vizsgálja.

„Fontosnak tartom, hogy a világban egységesen képviseljük a hazai felsőoktatást, oktatási, tudományos tevékenységünk látható és eredményes legyen, harmadik missziós üzleti, vállalati, pályázati kapcsolataink pedig a világgazdaságba ágyazzák be az intézményeket, biztosítsák hosszú távú fenntarthatóságukat” – fogalmazott közleményében Lukács Eszter.

Kapcsolódó írásaink

Egyre versenyképesebb a hazai felsőoktatás

ĀSzeptembertől több mint száznyolcvanezer fiatal, a hallgatók majdnem hetven százaléka tanul alapítványi fenntartásban, rugalmasabb keretek között működő intézményekben – fogalmazott Schanda Tamás