Belföld

A legjobb technikát kapják az új helikoptereink

Készülnek a H225M forgószárnyasok

Rendben halad a Magyar Honvédség tizenhat új Airbus H225M helikopterének gyártása a dél-franciaországi, Marseille közelében lévő részleg üzemében.

Ha semmi nem jön közbe, az első forgószárnyasok 2023-ban állhatnak hadrendbe. Mint korábban beszámoltunk róla, a cég és Magyarország szorosabb együttműködését szolgálja az a Gyulán létesülő vegyes vállalat, amely 2022-től az Airbus teljes helikopterflottáját fogja ellátni alkatrészekkel.

A H225M közepes méretű katonai szállítóhelikopterek a már korábban leszállított húsz darab, könnyű szállító, kutató-mentő és támogató H145M méltó társai. A H225M-be számos olyan modern elektronikai eszközt építenek majd be, amelynek tervezése jelenleg is fut. Mint korábban megírtuk, a gyulai vegyes vállalatban hazánknak harmincszázalékos részesedése lesz, továbbá az állam több milliárd forintért fejleszti a szakképzést és az egyetemi hátteret is.

Utóbbira azért van szükség, hogy a leendő gyár ne szenvedjen hiányt. A dolgozók képzése szeptemberben indul a békéscsabai Magyar Repülőgépipari Akadémián, míg a mérnökök és műszaki szakemberek oktatása már korábban elkezdődött az Airbus francia- és németországi telephelyein.

Kapcsolódó írásaink