Belföld

Czeglédy mártírként szeretné láttatni magát

A bűnszervezetben elkövetett, több mint hatmilliárd forintos költségvetési csalással vádolt Czeglédy Csaba folytatta ellentmondásos vallomástételét a Kecskeméti Törvényszéken.

Czeglédy mártírként  szeretné láttatni magát
Czeglédy Csaba
Fotó: MH/Purger Tamás

Vallomástételének harmadik napján is arról próbálta meggyőzni a bíróságot Czeglédy Csaba, hogy az ügyészség egy politikai alapú koncepciós eljárást indított ellene. Ezt azzal igyekszik napok óta érzékeltetni, hogy sokadszor hosszan ecsetelte az általa vezetett Human Operator Zrt. törvényességét, amelynek a működése kapcsán korábban az adóhatóság semmilyen problémát nem tárt fel.

A Human Operator Zrt. és az iskolaszövetkezetek közé beiktatott Pannon Humán Szerviz Kft.-re pedig lényegében semmilyen befolyással nem volt, a cég ügyvezetője, K. Norbert hetedrendű vádlott teljesen önállóan cselekedett, aki a nyomozás során a kényszer­intézkedés hatására azért tett terhelő vallomást, hogy szabaduljon az előzetes letartóztatásból.

Arra hívta fel a figyelmet Czeglédy, hogy K. Norbert korábban az adóhatóság vizsgálatai során teljesen törvényes működésről számolt be. Gyurcsány pártfogoltja kijelentette, hogy politikai okokból került ő a célkeresztbe, a többiek pedig az ügyészség számára járulékos veszteséget jelentettek. Az iskolaszövetkezetekre közvetlen befolyása nem volt, azokkal a Pannon Humán Szerviz döntései nyomán jöttek létre a szerződések, a Human Operator közvetlenül semmilyen kapcsolatban nem állt velük, sem a megalapításukra, sem az átvételükre, sem az átalakításukra nem volt hatása.

Az iskolaszövetkezetek kiválasztása K. Norbert és a Pannon Humán Szerviz jogköre volt. Fel sem merült benne a bűnszövetkezet létrehozása, amelyet azzal igyekezett alátámasztani, hogy egyáltalán nem gazdagodott a tevékenységéből.

Ez azonban némileg ellentmond annak a korábbi kijelentésének, hogy a Human Operatorral szemben 340 millió forintos követelése van, amelyhez a cég számláinak zárolása miatt nem jut hozzá. A fekete pénzek kifizetését is tagadta Czeglédy, és állítása szerint ilyenről tudomása sem volt. Kijelentette, hogy mindenki arra a pénzre volt bejelentve, amennyit kapott, esetében havi kétmillió forint bevétele származott a cégtől, amelyet az alpolgármesteri, illetve a jogászi tevékenysége egészített ki, és ezek – felesége bevételeivel együtt – teljes egészében biztosították családja gondtalan, de nem fényűző megélhetését.

A borítékos pénzfizetés csupán jutalomosztás kapcsán merülhetett fel, az adózási szabályok betartása mellett, tovább olyan esetről is volt tudomása, amikor a cég egyik témavezetője saját adózott jövedeleméből fizetett így a munkáját segítő beosztottjának, de állítása szerint ez a cégen belül nem volt rendszerszintű megoldás. A tárgyalás a nyári ítélkezési szünetet követően szeptember 22-én folytatódik, Czeglédy még két további napra tervezi vallomástételét.

Kapcsolódó írásaink