Belföld

Az ördög ügyvédje: kilenc gyanúsított

Cáfolta a Fővárosi Főügyészség, hogy a vádemelési javaslat már megérkezett volna hozzájuk, tehát még tart a nyomozás

Zsarolás, személyes adatokkal, illetve különleges személyes adatokkal történő visszaélés vétsége miatt folytat nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda Az ördög ügyvédje nevet viselő internetes oldal kapcsán, amelyet ismeretlen személy vagy személyek 2019 októberében, közvetlenül az önkormányzati választások előtt hoztak létre Borkai Zsolt fideszes polgármester lejáratására.

Az ördög ügyvédje: kilenc gyanúsított
Fotó: MH

A nyomozás idén tavasszal ért el a DK és a Gyurcsány házaspár házi ügyvédjéig, Czeglédy Csabáig, akit a nyomozó hatóság hat rendbeli, bűnsegédként, különleges adatra elkövetett visszaélés vétsége, valamint három rendbeli, bűnsegédként elkövetett személyes adattal történő visszaélés vétsége miatt hallgatott ki gyanúsítottként.

A Fővárosi Főügyészség lapunk kérdéseire megküldött válaszában leszögezte: az ügyek egyesítésére nem volt szükség, a bűncselekmények vizsgálata egy ügy tárgyát képezi. Mint azt Bagoly Bettina főügyészségi ügyésztől, sajtószóvivőtől megtudtuk, az ügynek összesen kilenc gyanúsítottja van.

A szóvivő hozzátette: érdemi döntésre irányuló javaslat – az ezzel kapcsolatos sajtóhírekkel ellentétben – a nyomozó hatóságtól a Fővárosi Főügyészségre nem érkezett. (Egy múlt heti hír szerint a nyomozást vádemelési javaslattal zárták le, és azt már meg is küldték a vádhatósághoz – a szerk.)

Az amerikai, valamint svájci igazságügyi hatóságoknak küldött jogsegélykérelmekre a választ már megkapták, ám ezekről részleteket a főügyészség a nyomozás érdekeire tekintettel nem árult el. Mint korábban megírtuk, az Amerikai Egyesült Államokban találták meg Az ördög ügyvédje blog szerverét, és svájci az a bankszámla, amelyről a Facebookon hirdetett posztokat kifizették.

Az említett közösségi médiumban kizárólag olyan személy tud hirdetést elhelyezni, aki annak az oldalnak jogkörrel felruházott adminisztrátora, ráadásul a hirdetés feladásához el kell menteni a terhelendő hitelkártya adatait. A nyomozók így bukkantak rá arra, hogy Győr-Moson-Sopron megye területén a hirdetések díját Czeglédy Csaba számlájáról egyenlítették ki.

Czeglédy gyanúsítottként tagadta, hogy ő lenne Az ördög ügyvédje, azonban Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő rámutatott: „A pénz nyoma Gyurcsány Ferenc adócsaló, bűnöző ügyvédjéhez, Czeglédy Csabához vezet.”

Kapcsolódó írásaink