Belföld

Teljhatalom Ferencvárosban

Ragaszkodik az egyszemélyes döntésekhez Baranyi, próbálja kijátszani a kormánydöntést

Ferencváros balliberális polgármestere továbbra is inkább a kormányellenes propagandával foglalkozik, mint a kerületi polgárok problémáival, és nem siet összehívni a képviselő-testületet.

Teljhatalom Ferencvárosban
Baranyi Krisztina
Fotó: MH/Katona László

Baranyi Krisztina az utóbbi hetekben szinte kizárólag a Fudan Egyetem ügyével foglalkozott – a főpolgármesterrel karöltve (és jogszerűtlenül) utcákat nevezett át, konzultációt folytatott a budapestiekkel (a lakosság valamivel több mint egy százalékát sikerült is megszólítaniuk), és részt vett a Kossuth téri tüntetésen is –, ám a ferencvárosi polgárok „prózai” problémáira nem sok ideje jutott.

Közösségi oldalán rendszeresen jelzik kommentelők, hogy nem kapnak segítséget az önkormányzattól, és most kiderült, így járt az a férfi is, aki múlt kedden betörte a helyi Fidesz-iroda ablakát. A rongálót a rendőrök előállították, garázdaság miatt eljárás indult ellene, a helyszínen viszont hirtelen felbukkant Baranyi, megveregette a férfi vállát, és azt mondta neki, ha túl van ezen, menjen be hozzá – számolt be a történtekről Gyurákovics Andrea, a ferencvárosi Fidesz-frakció vezetője.

A polgármester aznap gyorsan posztolt az esetről, azt írta, mélyen elítél minden erőszakot, azonban az elkövető egy végsőkig elkeseredett ember, aki remélte, hogy nem hagyják az út szélén, és Orbán Viktor segít rajta – tehát Baranyi a kormány elleni gyűlöletkeltésre igyekezett felhasználni a szituációt.

Ám hamarosan lelepleződött a városvezető álságos kommunikációja, mert a férfi visszament bocsánatot kérni a Fidesz-irodába, és elmondta, nehéz helyzetében az utóbbi hónapokban több alkalommal is fordult az önkormányzathoz, ahol nem kapott érdemi segítséget. Most a kormánypárt helyi szervezete igyekszik megoldást találni a számára.

Valójában az a IX. kerületi vezetés hagyta tehát az út szélén a férfit, amelyet továbbra is egy személyben Baranyi vezet. Miután június 5-én bejelentették, hogy a kormány döntésének értelmében június 15-től a képviselő-testületek a veszélyhelyzet előtti rendnek megfelelően ülésezhetnek, illetve megszűnik a polgármesterek törvény által biztosított teljhatalma, Baranyi az utolsó napon, június 14-én úgy módosította az SZMSZ-t, hogy továbbra is egy személyben hozhasson döntéseket – mondta el lapunknak Gyurákovics.

A frakcióvezető felidézte: a veszélyhelyzet alatt Baranyi Krisztina több mint ötszáz döntést hozott, köztük számos olyat, amit erősen megkérdőjelezhetőnek tartanak. A költségvetés, illetve annak módosítása mellett érdekesek az önkormányzati cégek beszámolói is, a hajléktalanfoglalkoztató Feszofe Kft. – amelynek korábbi vezetőjét a polgármester kvázi statáriális eljárással távolította el – például nyolcvanmilliós mínusszal zárta a 2020-as évet, míg 2019-ben még 89 millió forint nyeresége volt… Mindenesetre a kormánypárti képviselőknek sok kérdésük lenne Baranyihoz, aki egyelőre nem siet összehívni a testületet, állítólag éppen ujgur és tibeti zászlókat varrat, hogy kirakhassa ezeket a polgármesteri hivatalra.

Kapcsolódó írásaink