Belföld

Kitüntették a kistelepülési pedagógusokat

Átadták a Pedagógusok a kistelepülésekért-díj 2021. évi kitüntetéseit, június 29-én, a jászszentlászlói Polgármesteri Hivatalban.

Kitüntették a kistelepülési pedagógusokat
A Pedagógusok a kistelepülésekért-díj 2021. évi kitüntetéseit, június 29-én, a jászszentlászlói Polgármesteri Hivatalban adták át
Fotó: MH

Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke, országgyűlési képviselő, a díj alapítója köszöntőjében hangsúlyozta: Klebelsberg Kuno vallás- és közoktatási miniszter gondolatával egyetértve, az iskola akkor van jó helyen, ha a gyerekek gyalog is el tudnak menni az iskolába. Jelenleg ez az iskolák megtartásának alapgondolata szerte az országban.

Korábban volt olyan időszak, amikor nem ez volt a kormányprogram, hanem erőfeszítéseket kellett tenni az iskolák megtartásáért. A kistelepülések megtartó erejének pillérei a templom és az iskola, amelyek elválaszthatatlanok. A jó pap vagy lelkipásztor, illetve a jó pedagógus a helyi közösségek kovászai - mondta Lezsák Sándor.

Az Országgyűlés alelnöke kiemelte: a koronavírus járvány időszakában hatalmas munkát végeztek a pedagógusok. Sokan tartottak attól, hogy olyan károkat okoz a tömeggyilkos világjárvány az iskola és gyerekek világában, illetve a szülőknél, ami maradandó sérüléseket okozhat. Az, hogy ez nem történt meg, a pedagógusaink érdeme, akik egyik napról a másikra a helyi lehetőségek szerint megoldották és átvezették ezen a nehéz időszakon a gyerekeket és a szülőket. Dicsőség a pedagógusoknak – zárta gondolatait Lezsák Sándor.

A három díjazott életútját a kitüntetést odaítélő Védnöki Testület tagjai ismertették.

A három díjazott életútját a kitüntetést odaítélő Védnöki Testület tagjai ismertették
A három díjazott életútját a kitüntetést odaítélő Védnöki Testület tagjai ismertették
Fotó: MH

Kása Zsuzsanna, a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium igazgatója Kovács Károly, a jászszentlászlói Szent László Általános Iskola közelmúltban elhunyt igazgatója tevékenységét méltatta. Kovács Károly 1973-1982 között Harkakötöny község iskoláinak igazgatói feladatait látta el, majd 1982-ben családjával Jászszentlászlóra költözött, ahol az iskolában igazgatóhelyettesként kezdett dolgozni. 1987-től három cikluson keresztül igazgatóként irányította az intézmény szakmai munkáját. Tíz éven át önkormányzati képviselő volt Jászszentlászlón, éveken át irányította a térség iskoláinak igazgatói munkaközösségét. Munkája elismeréseként részére címzetes igazgató elismerést adományoztak, valamint „Jászszentlászló Községért” kitüntetésben és „Bács-Kiskun Megye labdarúgásáért” díjban részesült. A pedagógus pályán eltöltött 40 éves kiemelkedő munkájáért Pedagógus Szolgálati Emlékérmet vehetett át. 2006-ban vonult nyugállományba. A díjat Kovács Károly özvegye, Kovács Károlyné vette át.

A lakiteleki Népfőiskola Alapítvány 2017 óta olyan, a térséghez tartozó, 5000 fő alatti településeken élő és tevékenykedő pedagógusok részére adományozza a díjat, akik több évtizedes, magas színvonalú szakmai tevékenységet folytattak, szerepet vállaltak a tehetséggondozásban, a település kulturális programjainak szervezésében és a közösségi értékteremtésben, valamint a tanórán kívüli foglalkozások keretében elismerésre méltó munkát folytattak.

Ábrahám-Furus Jánosné csólyospálosi pedagógus munkásságát Máté Sándor, a kiskunmajsai Arany János Általános Iskola igazgatója ismertette. Ábrahám-Furus Jánosné 1983-tól tanárként, 2003-tól igazgatóhelyettesként, 2013-tól munkaközösség-vezetőként, 2020-tól mesterpedagógusként végzi magas színvonalú oktató-nevelő munkáját. Tevékenysége során sok szép körzeti és megyei versenyen ért el eredményt tanulóival. A 15 éve alakult Pedagógus Énekkar alapító tagjaként, valamint a helyi értéktárban lévő Csólyospálosi Tamburás Együttes tagjaként is huzamos ideje jelen van a település kulturális életében. Bekapcsolódik és részt vesz községi szintű rendezvények szervezésébe, lebonyolításába, aktív szereplője a falu kulturális életének.

Káré Gáborné lakiteleki pedagógus tanári pályájáról Olajos István, a lakiteleki Eötvös Loránd Általános Iskola igazgatója beszélt. Káré Gáborné 1981-ben képesítés nélküli nevelőként kezdett dolgozni Tiszasason az iskolai napköziben. Munkája mellett jelentkezett a Jászberényi Tanítóképző Főiskolára, ahol 1985-ben szerzett diplomát. Ezt követően került haza Tiszaugra, és lett az ottani iskola pedagógusa. A tiszaugi iskola megszűnését követően, 2007-től a lakiteleki Eötvös Iskola tanítója. A tiszaugi közösségben is a tantestület motorja volt, s így dolgozott Lakiteleken is. Munkáját óriási empátia, alázat, türelem, sokszínűség, a gyermekek feltétlen szeretete jellemzi. Példamutató munkájában, pedagógiai tapasztalatában bízva kapott felkérést 2015-ben a lakiteleki iskola igazgatóhelyettesi feladatainak ellátására. Lakiteleken végzett munkája mellett sosem hanyagolta el a tiszaugi gyermekekkel való foglalkozást sem. Lakóhelyén nyári táborok, községi ünnepségek, számtalan közösségi rendezvény szervezése révén méltán örvend köztiszteletnek és szeretetnek.

A Pedagógusok a kistelepülésekért-díj 2021. évi kitüntetési felhívását a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány és a Nemzeti Fórum Egyesület hirdette meg Dobos Krisztina, az Antall-kormány közoktatásért felelős helyettes államtitkára emlékezetére. Az elismerésben részesült három pedagógus számára emlékplakettet, díszoklevelet, valamint 150.000 forint összegű pénzjutalmat és virágcsokrot nyújtottak át a Védnöki Testület tagjai.

Kapcsolódó írásaink