Belföld

A hagyományainkra alapozó, korszerű ismeretekre lehet építkezni az oktatásban

A legkorszerűbb ismeretek egybevonása a magyar tradíciókkal, a magyar kultúra értékeivel képezheti azt az alapot, amelyre építkezni lehet a magyar oktatásban - hangoztatta az emberi erőforrások minisztere a pedagógusnap alkalmából odaítélt szakmai díjak átadása előtt mondott köszöntőjében hétfőn, a Pesti Vigadóban.

A hagyományainkra alapozó, korszerű ismeretekre lehet építkezni az oktatásban
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere beszédet mond a pedagógusnap alkalmából tartott ünnepségen a Pesti Vigadóban
Fotó: MTI/Soós Lajos

Kásler Miklós úgy fogalmazott, az emberiség történetében azok a kultúrák és nemzetek maradhattak fenn, amelyek mindig figyelmet fordítottak a szellem művelésére és az oktatásra.

Az ősi gyökerekből táplálkozó európai kultúra Magyarországon kiegészült a magyar hagyománnyal, a szuverenitás, a függetlenség és az integritás vágyával, az ősök tiszteletével - mondta. Ezekből a gyökerekből nőtt ki a magyar oktatási rendszer az emberi értékek felkarolásával, a nemzeti hagyományok, tradíciók feldolgozásával és átadásával és ezek folyamatos gyarapításával - emelte ki a miniszter.

Kásler Miklós szavai szerint a számos nagy magyar pedagógus közül nem lehet mindenkit felsorolni, de érdemes kiemelni a magyar oktatási rendszer megszervezésének két kiemelkedő alakját: Eötvös Józsefet és Klebelsberg Kunót.

Kijelentette, a „napnyugati országok” gazdasági, demográfiai, ideológiai válsága tetten érhető, míg az ősi tradíciókat őrző „napkeleti országokban” - Japánban, Kínában, Koreában, Indiában - ennek az ellenkezőjét látjuk.

Úgy vélte, ennek oka a hagyományok megőrzése, és ez ezekre történő építkezés.

A díjazottakhoz szólva a miniszter azt mondta: az elismerést kapók a magyar pedagógia méltó képviselői. Kiemelkedő színvonalon, az értékekre támaszkodva nemcsak oktatták, hanem nevelték is a jövő generációit. „Példát mutattak emberségből, szakmai ismeretből, hitből és hazaszeretetből” - fűzte hozzá Kásler Miklós.

Kitért arra, hogy a pedagógusok a koronavírus-járvány alatt rendkívül fegyelmezetten, lelkesen támogatták diákjaikat, egymást és sokszor a szülőket is. „Amit önök tettek, kivételes” - fogalmazott.

Pedagógusnap alkalmából Apáczai Csere János-díjban harmincnyolcan, Trefort Ágoston-díjban tizenhatan, Eötvös József-díjban hatan részesültek.

Kapcsolódó írásaink