Belföld

Gyilkosság, nyelvészkedés

A Fenyő-ügyben felbujtással vádolt Gyárfás és Portik újabb indítványokat terjesztett elő a tegnapi tárgyaláson, a hangtechnikus szerint viszont a felvételek biztosan nem manipuláltak

Folytatódott a nyelvészeti diskurzus a bíróságon a Fenyő János médiavállalkozó megöletése kapcsán indult büntetőeljárásban. A vádhatóság szerint a szakvélemény kizárja a hangkazetták manipulálását, Gyárfás Tamás ugyanakkor „ellenszakvéleményt” nyújtott be, és ismertette azt.

Gyilkosság, nyelvészkedés
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Háromszáztíz oldalas nyelvészeti szakvéleményt nyújtott be Gyárfás Tamás a Fővárosi Törvényszéken, ahol tegnap folytatódott a Fenyő-gyilkosság ügyében indult büntetőeljárás. A Nap TV egykori producerét, illetve a másodrendű vádlottat, Portik Tamást, az alvilág rács mögött lévő vezetőjét azzal vádolják, felbujtói voltak Fenyő János megöletésének. A korábbi tárgyaláson a kirendelt nyelvi szakértő a Portik által rögzített, Gyárfással folytatott beszélgetései alapján a vádat alátámasztó szakvéleményt fogalmazott meg.

Az ügy bírája, Póta Péter tegnap elmondta, jelentkezett egy magánszemély névvel, címmel, de anonimitást kérve, hogy a Fenyő-gyilkosságot megelőző történések miatt soron kívül hallgassa őt meg a bíróság. A bíró közölte azt is, hogy a magyar nagykövetség nem tudott információt adni a bíróság megkeresésére arról, hogy Gyárfás és Portik találkozott-e a gyilkosságot követően az Egyesület Államokban, ahová Portik azért távozott, mert az olajszőkítési Energol-ügyben meggyanúsították, és csak 2004-ben, cselekménye elévülésekor tért haza.

Portik ekkoriban találkozott Gyárfással, és rögzítette beszélgetéseiket. A kazetták 2018 végén kerültek elő, miután Dósa István András zsarolni próbálta Gyárfást. A rendőrség a Farkasréti temetőben talált rá a teherautónyi kazettára.

Ezek közül mazsolázta ki a nyomozóhatóság azt a hatot, amelyek a vád szerint érdemi információkat tartalmaztak a Fenyő-gyilkosságról. Portik a tegnapi tárgyaláson azt mondta, további kazetták is vannak, amelyek az ő ártatlanságát bizonyítják, ezeken a Kovács Lajos rendőrnyomozóval, illetve Princz Gáborral folytatott beszélgetései hallhatók. A bíró arról érdeklődött, ha ezek az ártatlanságát igazolják, miért nem bocsátja a bíróság rendelkezésére, ám Portik erre nem válaszolt.

A másodrendű vádlott már korábban indítványozta a nyelvész szakértő kizárását, Gyárfás védője pedig a mostani tárgyaláson azt, hogy Portiknak a Princz Gáborral, a Postabank egykori vezérével folytatott beszélgetéseit is tegye a bíróság az eljárás részévé. Ránki Sára nyelvész szakértő szerint a Portik és Gyárfás közti beszélgetések során előkerült kifejezés, miszerint „szétb...szták a fejét” (értsd: Fenyő Jánosnak – a szerk.), megöletést jelent, míg Portik szerint csak megveretést.

Gyárfás több mint egyórás észrevételezéséből egyet idéznénk. Portik: „Te azt mondod, hogy zsarollak, én meg teljesen mást. Te tudod, hogy kik...” Gyárfás: „Most jussunk el oda, mert most levetkőztünk, mert végül is csupasz valóság, én tudom, mi történt, neked van egy teóriád, és te nyernél.” Portik: „Ha nem te csináltattad meg a Fenyőt, akkor miért találkozol velem tizenkétszer vagy nyolcszor azóta?” Gyárfás: „Mert korrektnek tartalak mint embert.”

Többek közt ebből a beszélgetésből vonta le az eseti nyelvész szakértő a következtetését, hogy „Gyárfás Tamás kérésére lett likvidálva Fenyő János” – reflektált az első rendű vádlott tegnap. Portik és Gyárfás szerint manipulálták a hangfelvételeket, erről az ügyész kijelentette: a hat kazetta között háromnál volt szakadás.

Ha az 1-es, 2-es és 3-as számú bűnjelnél volt, miért nem volt a többinél – vetette fel. A hangtechnikai szakértő azt is megállapította, a manipuláció kizárt, még ennek gyanúja is. Ha valaki hatból három kazettát manipulál, a másik hármat miért nem? – érvelt a vád képviselője.

Kapcsolódó írásaink

Nyelvi vita a Gyárfás-perben

ĀA szakértő a vádiratot kívánja alátámasztani a független véleményalkotás helyett– állította tegnap a Fővárosi Törvényszéken az egykori médiavállalkozó ügyvédje