Belföld

Nyelvi vita a Gyárfás-perben

A szakértő a vádiratot kívánja alátámasztani a független véleményalkotás helyett– állította tegnap a Fővárosi Törvényszéken az egykori médiavállalkozó ügyvédje

Az igazságügyi nyelvészeti szakértő szakvéleményének ismertetésével folytatódott Gyárfás Tamás és Portik Tamás büntetőpere a Fővárosi Törvényszéken.

Nyelvi vita a Gyárfás-perben
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Gyárfás Tamást, a Nap TV egykori producerét, illetve az alvilág egykori vezetőjének tartott Portik Tamást egyaránt Fenyő János, a Vico-birodalom tulajdonosának megöletésével vádolják mint felbujtókat. Az ismert médiavállalkozót, Gyárfást azzal vádolják, hogy megbízta Tasnádi Pétert, ölesse meg üzleti ellenlábasát, Fenyő Jánost. Tasnádi nem teljesítette a megbízást, ezért Gyárfás felbujtotta Portikot a gyilkosság megszervezésére, amelyet a szlovák bérgyilkos, Jozef Rohác hajtott végre 1998. február 11-én.

A tegnapi tárgyaláson a tárgyalóteremben történteket zárt láncú videócsatornán követve részt vett Portik Tamás is, aki azt vallotta, hogy energolos üzlettársa és mentora, a néhai Drobilich Gábor és a „rendőrök” bízták meg azzal, hogy titokban vegye fel a Gyárfással és a néhai Princz Gáborral folytatott beszélgetéseit, és mondassa ki velük, hogy közük volt Fenyő János meggyilkolásához. Portik Gyárfáshoz hasonlóan tagadja a terhére rótt bűncselekmény elkövetését.

A vád a rendőrség által a Farkasréti temetőben megtalált, Portik által titokban rögzített beszélgetések hanganyaga, amelyből 515 percnyi felvétel képezi a vád tárgyát. Gyárfás és Portik is azt állította, hogy manipulált hangfelvételek. A hangtechnikusok által feljavított felvételt rövidesen a bíróságon is lejátsszák, ám tegnap csupán az erről készült szakvéleményt ismerhettük meg.

A szakértő elmondta, véleményét a szöveg azon részeire alapozta, amelyek érthetők és értelmezhetők. „A két vádlott beszélgetése mindvégig koherens, összefüggő. A bűnjelek tartalmilag és logikailag egybefüggő, egybetartozó beszélgetések. A rosszul hallható részleteket leszámítva nem tartalmaznak ugrásokat vagy utólagos összeillesztésre utaló jeleket” – válaszolta a szakértő a bíró kérdésére.

Kifejtette: a tagadás a nyelvészetben azt jelenti, hogy egy állítást tagadunk. Egy állítás igazságértékét vonja kétségbe az, aki tagad. Ha nem tagadja, akkor azt engedi feltételezni, hogy azzal az állítással egyetért. Gyárfás Tamás Portik Tamásnak adott válaszait sok esetben a tagadás hiánya jellemzi, vagyis ami az infor-mációt jelenti nyelvészeti szempontból, arra úgy lehet következ-tetni, hogy Gyárfás nem tagadja Portik állításait.

Gyárfás védője, Zamecsnik Péter szerint a nyelvészszakértői vélemény önellentmondásos, a tényekkel ellentétes megállapításokat és feltételezéseket tartalmaz, nélkülözi az alapvető logikai összefüggéseket, és a vádiratot kívánja alátámasztani a független véleményalkotás helyett.

Kapcsolódó írásaink

Gyárfás: Portik manipulálta a hangszalagokat

ĀFenyő Jánossal, a Nap TV tulajdonlásával kapcsolatos üzleti vitánkat lezártuk, tehát nem is állhatott érdekemben sem riválisom megöletése – mondta a bíróságon a Nap TV volt tulajdonosa