Belföld

Portik Tamás is tagadja, hogy ő ölette meg Fenyőt

Az alvilág egykori vezérét, Portik Tamást hallgatta ki a bíróság a Fenyő János megöletése kapcsán indult büntetőperben. Gyárfás után Portik is tagadta a terhére rótt bűncselekmény elkövetését.

Portik Tamás is tagadja, hogy ő ölette meg Fenyőt
Fotó: MH

A Nagy Ignác utcai büntetésvégrehajtási intézet tárgyalótermében folytatódott a Fenyő János médiavállalkozó megöletése kapcsán egy éve tartó büntetőper, amely csütörtökön ért el a másodrendű vádlottig, a fegyházbüntetését töltő Portik Tamás kihallgatásáig. Fenyőt a szlovák bérgyilkos, Jozef Rohac végezte ki 1998. február 11-én.

Egy, a Margit-híd lábánál eldobott sapkából vett DNS-minta alapján jutott el majd másfél évtized után a nyomozás a gyilkosság végrehajtójához, s újabb évek teltek el, mire a rendőrség az újraindult nyomozás során meggyanúsította a gyilkosságra történő felbujtással Gyárfás Tamást, a Nap Tv egykori tulajdonosát.

A vádirat szerint Gyárfás előbb Tasnádi Pétert, majd miután ő nem teljesített, Portikot bízta meg üzleti riválisa megöletésével. Gyárfás a bírósági eljárásban mindvégig tagadta a bűncselekmény elkövetését, s csütörtökön ezt tette Portik Tamás is.

Portik védője jelezte, hogy védence rövid, várhatóan tíz percnyi időkeretben kíván vallomást tenni, ám jelezte azt is, a vádhatóság és a bíróság kérdéseire nem válaszol. A sajtó a Fővárosi Törvényszék épületéből zártláncú videón követhette az eseményeket, s hallgathatta meg Portik vallomását, amely nem tíz, hanem nagyjából három percig tartott. Ebben Portik azt állította, ő nem követte el a terhére rótt bűncselekményt, Drobilich Gábortól és a rendőrségtől kapott olyan megbízást, hogy keresse fel Princz Gábort, Gyárfás Tamást és további személyeket, és adjon a szájukba olyan kijelentéseket, mintha közük lenne a bűncselekményhez.

A Portik által említett Drobilich a másodrendű vádlott üzlettársa volt az „olajozó” Energol Rt.-ben, egyik tagja a múlt század hetvenes éveiben a „négy páncélosként” ismert kasszafúró kvartettnek, a kriminalisztikai irodalom pedig a szervezett bűnözés egyik alapítójaként jegyzi nevét. Drobilich tavaly nyáron hunyt el. Portik ezen kívül azt állította, hogy a Gyárfás Tamással az általa rögzített – a vád lényeges részét alkotó – beszélgetések hanganyaga manipulált. Ám a bíró közbevetett kérdéseire, hogy mit és ki manipulált, Portik nem kívánt válaszolni.

Ezen kívül azt is kérte a bíróságtól, hogy kérjen az amerikai követségtől hivatalos tájékoztatást, mikor lépett ő be az Egyesült Államokba, és azt mikor hagyta el. Emlékezete szerint ugyanis 1996 decemberében utazott Amerikába, onnan hét évvel később, 2003-ban tért vissza. A bíró ezután az igazságügyi elmeszakértői vizsgálatok eredményét ismertette, amelyek azt állapították meg, hogy mindkét vádlott képes felmérni cselekedetei súlyát.

Portiknál a legérdekesebb megállapítás az volt, hogy lobbanékony alkat, örökös bizonyítási vágy hajtja, ám képességeit nem tudja érvényre juttatni. Gyárfás Tamást a szakértő egocentrikus személyként írta le, aki esetenként akár indulatosabb megoldásokra is képes. A bíróság nem tartotta szükségesnek azt, hogy Portik a jövőben valamennyi tárgyaláson jelen legyen, hiszen a tanúvallomások jelentős része nem őt érinti. Ám Portik ez ellen tiltakozott, azt mondta, „rosszak a tapasztalatai” olyankor, amikor nincs jelen. A bíróság később dönt erről.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom