Belföld

Nyomokban demokráciát tartalmaz

A baloldal a járványügyi válság után sem óhajt megválni a hatalomtól

Nagyon úgy tűnik, ott van inkább demokráciadeficit, ahonnan legjobban vádolják átláthatatlansággal, a demokratikus intézmények megkerülésével a jelenlegi kormányt – a Gyurcsány Ferenc vezette bevándorláspárti baloldalon.

Egyik szószólójuk az a Karácsony Gergely, aki június 15. előtt (az önkormányzatok ettől a naptól kezdve a korábbi, a veszélyhelyzet előtti rendnek megfelelően ülésezhetnek, és megszűnt a polgármestereknek a veszélyhelyzetben a törvény által biztosított teljhatalma – a szerk.) minden előzetes pártközi, illetve szakmai egyeztetés nélkül használt, klimatizálatlan villamosok beszerzéséről, a Szent István-szobor XIX. kerületi elhelyezéséhez szükséges tulajdonosi hozzájárulásról, valamint személyi kérdésekről döntött.

A kormányfőjelöltségre pályázó politikus korábbi lépéseinek többsége pedig ugyancsak nem egyeztethető össze a koronavírus-járvánnyal.

Mindezen túl, úgy tudjuk, hogy a városvezető csupán szeptemberre tervezi összehívni a fővárosi közgyűlést.

Nem csak a Párbeszéd társelnöke élvezte lejárt szavatosságú teljhatalmát. Óbuda gyurcsányista vezetője, Kiss László például nem volt ott azon a rendkívüli közgyűlésen, amelyet azért hívtak össze, hogy legyen alkalma beszámolni, még milyen döntéseket hozott egy személyben, a testület tájékoztatása nélkül a járványhelyzet ideje alatt és közvetlenül június 15. előtt. Kiderülhetett volna például, miért mondott le önként a Római-part kerületi szabályozásának lehetőségéről, átadva azt a fővárosnak.

A Pikó András vezette baloldali városmenedzsmenthez is lennének kormánypárti, állampolgári kérdések – például a parkolási ügyről, a levegőben lógó drogrehabilitációs centrumról –, ám a balliberális polgármester amíg csak tehette, húzta a közgyűlés összehívását. Ma viszont sok mindenre fény derülhet.

Kapcsolódó írásaink