Belföld

Megnyílt a veszprémi Áldozatsegítő Központ

Újabb mérföldkőként jellemezte Varga Judit az áldozatsegítés fejlesztésében a veszprémi Áldozatsegítő Központ megnyitását - derült ki az igaszságügyi miniszter Facebook-bejegyzéséből. 

Megnyílt a veszprémi Áldozatsegítő Központ
Varga Judit
Fotó: Facebook

„Nőként, édesanyaként és igazságügyi miniszterként kiemelt feladatomnak tekintem az áldozatok és a családok védelmét, ezért fontos számomra, hogy az áldozatsegítés rendszerét a lehető legtöbb ember számára elérhetővé tegyük” - áll a bejegyzésben.

Objektum doboz

Az Áldozatsegítő Központokban az erőszakos bűncselekmények áldozatait a hivatali közegtől merőben eltérő, nyugodt környezetben fogadják felkészült szakemberek, a központokban mindenki szakszerű, személyre szabott segítséget kap, legyen az jogi, pszichológiai vagy akár anyagi segítségnyújtás.

A bejegyzés szerint a rendőrséggel történő együttműködés és az opt-out rendszer bevezetése óta az áldozatokat immáron közvetlenül az állami áldozatsegítő szolgálat keresi meg, és ajánlja fel részükre a segítséget, így sokkal jobban csökkenthető a másodlagos áldozattá válás kockázata, mutat rá a tárcavezető.

Az Áldozatsegítő Központok tavaly csaknem 15 ezer áldozatnak nyújtottak támogatást, az áldozatsegítő vonal pedig több mint 11 ezer hívást fogadott. A veszprémi központ megnyitásával már hat megyei jogú városban (Szombathely, Kecskemét, Miskolc, Szeged, Pécs, Veszprém) és a fővárosban érhető el ingyenes jogi, pszichológiai, érdekérvényesítési és pénzügyi segítségnyújtás.

„A kormány célja, hogy 2025-re minden megyében elérhetővé váljanak ezek a szolgáltatások. Fontos, hogy ha valaki áldozattá válik, tudja, hogy nincs egyedül, mert van segítség!„ - zárja bejegyzését Varga Judit.

Kapcsolódó írásaink