Belföld

Felgyorsítja az előválasztás az MSZP erózióját, az újabb kizárásokra válaszul egész helyi szervezetek is távozhatnak

Kilépési hullám

Egyre gyorsul a folyamat, amelynek során az MSZP válsága miatt távozó politikusok a Gyurcsány-pártban találják meg az egzisztenciális túlélés lehetőségét.

Felgyorsítja az előválasztás az MSZP erózióját, az újabb kizárásokra válaszul egész helyi szervezetek is távozhatnak
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A szocialista párt egykori második embere megkapta az Országos Etikai és Fegyelmi Ügyek Tanácsának határozatát, amellyel kizárták a pártból, amelynek 1998 óta volt tagja – adta hírül az Atv.hu. Szakács László elmondta: pénteken meghallgatta őt a testület, szombaton pedig már kézhez vehette a határozatot, amely a kizárásáról szólt.

Az MSZP volt elnökhelyettese, aki a közelmúltig a párt jelöltje volt Baranya megye 2. számú választókerületében, úgy nyilatkozott: választókerületére kíván koncentrálni, így nem valószínű, hogy fellebbez a határozat ellen. Amint arról beszámoltunk, a múlt csütörtökön Molnár Gyula egykori pártelnököt zárta ki az országos elnökség.

Már kilépési hullámról írt a 168.hu is szombaton, a portál információi szerint „a rapid kizárásokra válaszul tucatnál is több megyei, illetve városi MSZP-szervezet jelenti be a hét elején, hogy kollektíven távoznak a szocialista pártból”. Molnár Gyulát az indoklás szerint azért zárták ki, mert a DK jelöltjeként indul budai kerületében, és ha nyer, a Demokratikus Koalíció frakciójába ülne be. Igaz, minderről nem Molnár, hanem a pártelnök Tóth Bertalan, valamint Karácsony Gergely a Párbeszéd és Gyurcsány Ferenc a DK vezetője döntött.

Molnár egy pártközi alku része volt csupán, még beleszólása sem volt saját sorsába. Hasonlóan jártak el a pécsi Szakács Lászlóval is, aki ugyancsak DK-s támogatása miatt kényszerült távozni az MSZP-ből. A debreceni Juhászné Lévai Katalinnak, aki egy éve még a párt hajdú-bihari választmányát vezette, azért kell mennie az etikai bizottság szerint, mert több DK-s posztot osztott meg közösségi oldalán, mint MSZP-st. Morkai Mihálytól is megváltak, a volt miskolci alpolgármester maga tett lépéseket a DK felé, mondván: legutóbbi tisztújításán az MSZP „letért a törvényes és etikus útról”.

Kapcsolódó írásaink