Belföld

„Együtt növekszünk hitben és erőben"

Kövér László: A mai vészterhes időkben gyilkos erejű szavakkal, manipulációs gépezet eszközeivel ostromolják mindazt, ami az embereket családjukhoz, hazájukhoz, közösségeikhez köti

Átadták a pálos rend Petőfiszállás–Pálosszentkúton épült ásványvíz-palackozó üzemét. Kövér László arra kérte a pálosokat, hogy „a hit valóságteremtő erejével ismét mutassanak példát, ismét állítsanak mércét, és segítsenek abban, hogy mindörökre egy Istenében hívő magyar ország maradhasson".

„Együtt növekszünk hitben és erőben"
Puskás Róbert Antal, a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke, Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára, Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke, Szász János, Petőfiszállás polgármestere, Tamás József nyugalmazott segédpüspök, és Kövér László, az Országgyűlés elnöke (b-j) átvágja a nemzeti színű szalagot a pálos rend felújított kegyhelyének átadásán a Bács-Kiskun megyei Petőfiszállás-Pálosszentkúton 2021. június 26-án. A házelnök mögött felesége, Bekk Mária (j2).
Fotó: MTI/Rosta Tibor

A pálosok életerejének titka a hit valóságteremtő erejében gyökerezik – fogalmazott a pálosszentkúti felújított kolostorépület és kegyhely, a kibővített zarándokház, a petőfiszállási felújított kápolna és a megépült ásványvíz-palackozó üzem átadásán szombaton Kövér László. Az Országgyűlés elnöke emlékeztetett: Boldog Özséb rendjének csaknem nyolcszáz esztendőnyi története nagyszerű példája annak, hogy „a keresztény lélek magyar szívvel és sok mustármagnyi hittel társulva mindig csodákra képes, a legmostohább történelmi széljárások ellenében is".

A házelnök szerint a pálosok lelki és szellemi teljesítménye, intézményteremtő ereje, az egyetemességre nyitott nemzeti elhivatottsága okán elmondható, hogy a 2020-as Boldog Özséb-évre megfogalmazott jelmondat – „Magyarország, közöm van hozzád!" – vonatkozik Európára is. A pálosok ugyanis mindig jobbat és többet adtak az európai lelkiségnek, az európai kultúrának, mint amennyit az európai történelem során visszakaptak érte – hangsúlyozta Kövér.

Az ismert, Pázmány Péternek tulajdonított mondásra – „és Te, Magyarország, édes hazám a pálosokkal virulsz és ővelük hanyatlasz" – utalva közölte, a pálosszentkúti találkozás azt jelenti, hogy hazánk ismét növekszik, és a pálosok ismét növekednek. „Együtt növekszünk hitben és erőben. A pálosok újra hozzáadják karjuk, fejük és szívük erejét a nemzet életéhez" – tette hozzá.

A házelnök szerint „a mai vészterhes időkben, amikor még nem fegyverekkel, de legalább oly gyilkos erejű szavakkal, manipulációs gépezet eszközeivel ostromolják mindazt, ami az embereket családjukhoz, hazájukhoz, közösségeikhez köti, tisztelettel és alázattal arra kérjük a pálosokat, hogy a hit valóságteremtő erejével ismét mutassanak példát, ismét állítsanak mércét, és segítsenek abban, hogy közösen elháríthassuk a vészt, hogy Magyarország a jövőben és mindörökre egy Istenében hívő magyar ország maradhasson". Ezért a célért – a szent ágostoni intelemnek megfelelően – imádkozzunk úgy, mintha minden az Istenen múlna, és dolgozzunk úgy, mintha minden rajtunk múlna – mondta Kövér László.

Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár arról beszélt, hogy Boldog Özsébnek célja a közösségteremtés volt, tudta, hogy a közösség létrejöttéhez saját akarata kell, de ahhoz, hogy fennmaradjon, intézményre is szükség lesz, és ez lett a rend. „A remeteség a legszemélyesebb közösség az Istennel. A maga köré közösséget építő szerzetes pedig a nemzetet erősíti, és ez a kettősség az, ami vezette a szerzeteseket és a nemzetet kéz a kézben" – fejtette ki az államtitkár.

Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt hangoztatta: évtizedek óta tudja, hogy a pálos rend története összefonódott Magyarország történelmével, ezért is fontos megemlíteni, hogy az elmúlt egy évtizedben a magyar kormány segítségével, a helyi önkormányzatok és közösségek közreműködésével háromezer templom felújítása valósulhatott meg.

Puskás Antal, a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy Pálosszentkút méltó legyen küldetéséhez. Emlékeztetett: a kormány 477 millió forinttal támogatta a szentkúti kegyhely és a petőfiszállási kápolna felújítását, míg az ásványvíz-palackozó üzem megépítésére 448 millió forintot biztosított. Olyan jövő előtt állunk, amelyben még nagyobb szükség lesz biztos pontokra, ahol önmagára és Istenre talál az ember – jelentette ki a tartományfőnök.

Kapcsolódó írásaink

A Festetics-kódextől Częstochowáig

ĀA Pálosok rendtörténeti kiállítás alapinformációkkal és érdekességekkel szolgál azoknak, akik kevés vagy semmilyen tudással nem rendelkeznek a szerzetesekről

Kitartottak hitük mellett a pálosok

ĀA tudomány szeretete, az áhítat és az irgalmasság jellemezte a pálos rend hagyomány szerinti alapítóját, Boldog Özsébet – mondta szentbeszédében Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek hétfőn, a Boldog Özséb Év nyitó szentmiséjén