Belföld

Egymásnak esett az ellenzéki koalíció Pestszentlőrincen

A XVIII. kerület baloldali polgármestere megfutamodott, amikor szembesíteni akarták döntéseivel

Repedezik a baloldali koalíció a XVIII. kerületben, miután a DK-s polgármester, Szaniszló Sándor a rendkívüli jogrend idején a kerületiek számára elfogadhatatlan döntéseket hozott.

Egymásnak esett az ellenzéki koalíció Pestszentlőrincen
Szaniszló Sándor intézkedései miatt a lakosság is felháborodott
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Kurtán-furcsán zárult a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzet lezárultával tartott első képviselő-testületi ülés a XVIII. kerületben. A legfontosabb napirendi pont a veszélyhelyzet alatt hozott polgármesteri döntések megerősítése lett volna, ám Szaniszló Sándor polgármester indoklás nélkül visszavonta az előterjesztését.

Információink szerint a DK-s politikus érzékelte, hogy nem csupán a lakosság felháborodása hatalmas, miután két területen is ingatlanbefektetők számára előnyös döntéseket hozott, hanem az őt eddig támogató képviselők egy része is elfogadhatatlannak tartja a döntését, ezért a testületi ülést megelőzően civilekkel közösen lakossági fórumot szerveztek. Szaniszló Sándor egy személyben meghozott döntése alapján ugyanis a Tarkő utca, Óhuta utca és Herrich Károly tér által határolt, magántulajdonban lévő területen a korábbi beépíthetőség háromszorosát tették lehetővé.

A fórumon Szaniszló Sándor több támogatója – a polgármester korábbi tanácsnoka, a Momentumból nemrég kilépett Nagy Károly mellett a jobbikos Makai Tibor és az LMP-s Banga Zoltán önkormányzati képviselő – is részt vett. Az ő fellépésük nyomán jelenthette ki a fórumon Lévai István Zoltán, az egykori fideszes alpolgármester, hogy „a polgármester ugyan már döntött, de a rendkívüli jogrendben hozott határozata nem valószínű, hogy megerősítést nyer, így esély nyílhat az elfogadott fejlesztési koncepció újragondolására”.

A polgármester az utolsó pillanatig bízott abban, hogy a baloldali koalícióban részt vevő képviselőket meg tudja győzni, ám információink szerint az ülés előtt szembesült ennek lehetetlenségével, ezért vonta vissza az előterjesztését. „Az ülésen lehetőség lett volna újratárgyalni az ügyet, de a polgármester indoklás nélkül vonta vissza az említett fejlesztést érintő napirendet” – kommentálta az eljárást Lévai István Zoltán, aki határozottan kijelentette, hogy a lakók bevonásával felül kell vizsgálni a döntést.

Még ennél is nagyobb felháborodást válthat ki a közeli Szemeretelepre tervezett beruházás, amelynek az előkészítése előtt – Szaniszló Sándor határozata alapján – megnyílhat az út. „Hétszázötven otthon felépítését tervezi a területen egy befektető, aki már a korábbi önkormányzatot is megkereste ezzel a szándékkal, ám két évvel ezelőtt az Ughy Attila polgármester vezette önkormányzat olyan infrastrukturális fejlesztésekhez kötötte a beruházáshoz szükséges átsorolást, amelyet a befektető nem vállalt” – elevenítette fel az előzményeket Tóth Kálmán, a Fidesz frakcióvezetője.

Ilyen mértékű lakópark létrehozása esetén utakra, óvodára és egyéb fejlesztésekre is szükség van, mert ha ezt nem a vállalkozó végzi el, akkor az önkormányzatnak kell megtennie, ami máshonnan vonná el a forrásokat. A rendkívüli jogrend idején azonban Szaniszló Sándor olyan intézkedésekről döntött, amik lehetővé teszik, hogy lakóövezetté átsorolják a területet, és ha ez megtörténik, akkor a befektetőt már nem köti semmi.

Kapcsolódó írásaink