Belföld

Karácsony egyre mélyebbre süllyed a hazugságspirálban

„Alávaló” – kommentálta tegnap a fővárosi utcaátnevezéseket a kínai külügyi szóvivő

Egyre nehezebben átlátható, mennyit is költenek az adófizetők pénzéből az idegennyelv-ismerettel hadilábon álló Karácsony Gergely tolmácsaira a városházán.

Karácsony egyre mélyebbre süllyed a hazugságspirálban
Drága a budapestieknek Karácsony Gergely hiperpasszív angoltudása
Fotó: MH/Katona László

Több héten keresztül hiába ostromolták a médiumok a Főpolgármesteri Hivatalt, semmilyen adatot nem kaptak arról, hogy az elmúlt másfél évben a Városházának mennyibe került Karácsony Gergely hiperpasszív angoltudása a tolmácsok alkalmazása miatt.

Bár hétfőn este nagy titokban a Budapest.hu oldalra elhelyeztek egy tájékoztatót, azonban két nappal később kiderült, hogy az ott szereplő számokat a Fele sem igaz vetélkedőből töltötték fel, ugyanis Budai Gyula országgyűlési képviselő közérdekű adatigénylésére válaszolva már háromszor akkora összeget tüntettek fel, és gyaníthatóan még a neki megküldött lista sem teljes.

A Fővárosi Önkormányzat web­oldalán elérhető listából az derült ki, hogy Karácsony főpolgármesterré választása óta legalább tizenhat alkalommal vette igénybe angoltolmács segítségét, ami összesen 3,2 millió forintjába került a fővárosiaknak. Más nyelveken beszélő tolmácsokra, fordítókra pedig több mint félmilliót fordított a városvezetés.

Ezzel szemben csütörtökön Budai Gyula közösségi oldalán arról számolt be, hogy a neki megküldött adatok azt mutatják: Karácsony Gergely főpolgármester hiperpasszív angolnyelv-tudása eddig 9,2 millió forintba került a magyar adófizetőknek.

„A Főváros két gazdasági társasággal, az Anglofon Stúdió Kft.-vel és az Interlex Communications Kft.-vel kötött szerződést határozott időre, amely szerződés alapján a tolmácsolási alapdíj európai nyelvek esetén (egy óra tolmácsolás és 30 perccel korábban rendelkezésre állás) 45 ezer forint/fő Magyarországon. Karácsonyt külföldön nem kíséri tolmács a válasz szerint. Úgy tűnik, ott működik a hiperpasszív angolnyelv-tudása! Keserves lehetett KariGeri londoni látogatása, kivéve ha London polgármesterével, Sadiq Khannal magyarul beszéltek” – írta közösségi oldalán.

Teljességgel alávalónak nevezte Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő tegnapi sajtótájékoztatóján egyes magyar politikusok abbéli törekvését, hogy a figyelem felkeltése és a kínai–magyar együttműködés hátráltatása érdekében felhajtást keltsenek Kínához kapcsolódó ügyekben.

Szerdán Baranyi Krisztina baloldali ferencvárosi polgármester és Karácsony Gergely közterületeket nevezett át – tiltakozva a Fudan Egyetem campusának építése ellen. A szóvivő hangsúlyozta, a kínai–magyar kapcsolatok óriási lendülettel fejlődnek, az együttműködés mindkét ország és népe számára gyümölcsöző.

Adatok cáfolják a főváros embereit

A Budapesten tapasztalható szokatlanul nagy gazt a hatalmas mennyiségű májusi csapadékkal próbálják magyarázni a fővárosi vezetők, ám ezzel szemben a tények azt mutatják, egyáltalán nem volt rendkívüli mennyiségű csapadék az elmúlt hónapban. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) adataiból kiderül, hogy a lőrinci főállomáson 81 millimétert mértek májusban, ami negyven százalékkal magasabb az átlagnál, ám ez az eltérés nem számít rendkívülinek.

A rekordot 2019 májusa tartja, amikor is 199,5 milliméter hullott Pestszentlőrincen, de érdekes módon a Tarlós István vezette önkormányzat a mostaninál két és félszer több csapadék ellenére nem hagyta elgazosodni a főváros közterületeit. A tavasz egésze egyébként az átlagosnál néhány százalékkal kevesebb csapadékot hozott, ráadásul az átlagosnál jelentősen hűvösebb időben a növények is kevésbé fejlődtek, így összességében az időjárás inkább segítette idén tavasszal a kertészek munkáját.

Kapcsolódó írásaink