Belföld

Búcsú a polgármesterek teljhatalmától

Újrainduló hivatalok

A veszélyhelyzet előtti rendnek megfelelően ülésezhetnek mától az önkormányzatok. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a döntés ismertetésekor közölte: e lépéssel megszűnik a polgármesterek veszélyhelyzetben adott, törvény által biztosított teljhatalma.

Búcsú a polgármesterek teljhatalmától
Gulyás Gergely
Fotó: Facebook/Magyarország Kormánya

Úgy tűnik, nem minden önkormányzat siet a bizottságok, valamint a képviselő-testület összehívásával. Szigetszentmiklós baloldali polgármestere, a Gyurcsány-showban is elinduló Nagy János csupán június 30-án hallgatná meg a képviselőket, akik az elmúlt hónapok botrányai miatt rengeteg kérdést szeretnének feltenni neki. Például, hogy mi lesz a rendkívüli jogrend alatt kirúgott gyurcsányista alpolgármester, Jószai Attila sorsa. Józsefváros balliberális vezetője, Pikó András szándékait pedig homály fedi.

Az ugyancsak botrányokkal teli, szocialista vezetésű Kispesten viszont már ma tartanak képviselő-testületi ülést, ahogy a gyurcsányis­ta fennhatóságú XVIII. kerületi önkormányzat is rendkívüli ülést tervez, ahol Szaniszló Sándor polgármesternek jóvá kell hagyatnia azt a döntéshozatali dömpinget, amely jellemezte az elmúlt időszakban Pestszentlőrincet és Pestszentimrét. Kormánypárti képviselőktől megtudtuk: a DK-s vezető semmilyen előzetes konzultációt nem folytatott döntései előtt.

Kapcsolódó írásaink