Belföld

MSZP-árvák a DK-ban

Történelmi átrendeződés: lejárt a szocialisták politikai szavatossága

Míg a Magyar Szocialista Párt tíz év leforgása alatt elvesztette szavazótáborának felét, addig a Demokratikus Koalíció az ellenzék, sőt az egész baloldal vezető erejévé vált – a XXI. Század Intézet friss elemzése bemutatja ezt a történelmi átrendeződést.

MSZP-árvák a DK-ban
Molnár Gyula
Fotó: MH

A szerző, Nagy Ervin szerint a folyamat mögött a DK stabilitása, szélsőségesen Orbán-ellenes politikája és Gyurcsány Ferenc tudatos stratégiája áll. Tucatnyi alapszervezet, a tagság jelentős része és számos meghatározó politikus lépett át vitatott körülmények között, de szimbolikus módon ez történt legutóbb a párt egykori elnökével, Molnár Gyulával is – mutat rá az elemző. Úgy véli, az előválasztásokig folytatódni fog az átlépési hullám, az MSZP-árvák a DK-ban fogják keresni az egzisztenciális túlélés lehetőségét.

A Demokratikus Koalíció ma már kétszer akkora támogatottsággal bír, mint az MSZP: előbbi a biztos pártválasztók között tizenegy, utóbbi mindössze öt százalékon áll. Gyurcsány Ferenc pártja tíz év alatt utolérte és számos tekintetben meg is előzte a szocialistákat, s részben maga mellé állította a balliberális értelmiségi holdudvart is.

A szocialisták folyamatos szervezeti és vezetői válsággal küszködnek, amit jól mutat az a tény, hogy az elmúlt tíz évben ötször tartottak tisztújítást, és alapszervezetek tucatjai szűntek meg politikai okok és viták miatt – részletezi az elemző.

Kitér arra is, hogy Karácsony Gergely tanácsadói körében és fővárosi cégek élén feltűntek a Gyurcsány-kormány egykori tagjai – Draskovics Tibor, Katona Tamás, Kolber István, Tordai Csaba –, és ma már a DK rendelkezik a fővárosi közgyűlés legnagyobb frakciójával. Az MSZP befolyását jelenleg csupán a szövetségese – a Párbeszéd –, pontosabban Karácsony személye tartja életben. Az MSZP politikai szavatossága lejárt, a baloldalon minden a Gyurcsány-terv szerint halad.

Kapcsolódó írásaink