Belföld

Makacs dolgok a tények: a kínai–magyar katonai kooperáció 2006-ban indult el

Hamis gyurcsányista múltírás

A kínai–magyar katonai együttműködés nem ma, hanem még Gyurcsány Ferenc kormányfősége alatt kezdődött, és Peking nem csupán velünk, hanem szinte az összes NATO-tagállammal, így az Egyesült Államokkal, azonban még a nem tag Japánnal is kapcsolatépítésbe kezdett – mondta lapunknak Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő.

Makacs dolgok a tények: a kínai–magyar katonai kooperáció 2006-ban indult el
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetőjét tegnapi, a baloldal álságos, a magyar–kínai együttműködést támadó cikkünk nyomán kérdeztük. Mint megírtuk, Cao Gangchuan nemzetvédelmi miniszter 2006‑ban tett hivatalos látogatást hazánkban, és Szekeres Imrével döntöttek egy honvédségi keretmegállapodás előkészítéséről.

Demkó Attila kifejtette, a 2006 óta eltelt másfél évtizedben évente legalább egy magas rangú magyar honvédtiszt vagy polgári vonalon dolgozó tisztviselő végezte el a Kínai Nemzetvédelmi Egyetem tanfolyamát. Megtudtuk, ez alapvetően katonadiplomáciai és kapcsolatépítési célokat szolgált. Ugyancsak ezzel a céllal folytak Sanghajban és Budapesten kölcsönös nyelvi képzések.

A magyar delegációkat 2010 előtt is a legmagasabb szinten fogadták. Az utóbbi időben a 16+1 „néven” zajlik az együttműködés – ahol a tizenhat a közép- és kelet-európai, továbbá a balti államokat jelöli, míg a plusz egy magát Kínát. A szakértő beszélt arról is, hogy a távol-keleti ország katonadiplomáciája alapvetően az adott partner nagysága, fontossága alapján „osztályoz”. Így mi a csehekkel kerülünk egy ligába, míg a legnagyobb szerepet Lengyelország vívta ki a tizenhatok közül.

Kapcsolódó írásaink

Gyurcsány és a kínai katonák

ĀCao Gangchuan nemzetvédelmi miniszter 2006‑ban tett hivatalos látogatást hazánkban, Szekeres Imrével döntöttek egy honvédségi keretmegállapodás előkészítéséről

Gyurcsány-fölény, alternatívahiány

ĀA baloldali pártelitnek esze ágában sincs a valódi döntés lehetőségét mind a százhat egyéni körzetben a választókra ruházni – véli a Századvég belpolitikai elemzője