Belföld

Boross Péter: A felelős kormánynak mindenre fel kellett készülnie 1989 és 1991 között

Harminc éve távoztak a szovjetek

Tegnap rendezték meg a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár, illetve a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum által közösen szervezett, Harminc éve távoztak a szovjet csapatok Magyarországról című tudományos konferenciát. Az eseményt Boross Péter, a VERITAS Tanácsadó Testületének elnöke nyitotta meg.

Boross Péter: A felelős kormánynak mindenre fel kellett készülnie 1989 és 1991 között
Boross Péter volt kormányfő szerint Antall József jól kezelte a nehézségeket
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Boross – aki 1993–1994-ben volt Magyarország miniszterelnöke – beszédében arról beszélt, az akkori magyar kormánynak milyen politikai dilemmákkal kellett szembenéznie a Szovjetunióban 1989 és 1991 között érzékelhető változásokat látva. Felidézte 1991 nyarán Moszkvában tett látogatását, ahonnan hazatérve az akkori miniszterelnököt, Antall Józsefet arról tájékoztatta, hogy „valami zűr van”.

Mint mondta, ebben a helyzetben Antall József remek érzékkel kezelte a nehézségeket, hiszen ekkor még mindig bizonytalan volt, hogy a szovjet katonák valóban kivonulnak-e, és már megjelentek itthon a radikális megoldásokat követelő hangok is. Boross Péter szerint azt, hogy végül a szovjet katonák kivonulása békésen történt meg, és hazánknak nem kellett fizetnie a költségeket, számtalan tényező megváltoztathatta volna, és erre a felelős kormánynak mindig számítania kellett.

A tegnapi konferencián hét előadás hangzott el: a program első felében Horváth Miklós egyetemi tanár, Germuska Pál, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgató-helyettese és Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka, míg a második részben a VERITAS Intézet részéről Seres Attila, Kiss Dávid, Rácz János és Marinovich Endre tartott előadást. Az esemény visszanézhető online.

Kapcsolódó írásaink

Bye-bye, Szása

ĀMa éppen harminc éve, hogy a hazánkat megszálló szovjet hadsereg utolsó katonája is elhagyta Magyarországot – „Sosem tudta őket leigázni senki, mégsem voltak szabadok soha” – egy hosszúkivonulás rövid története