Belföld

Kínában sem arat sikert Karácsony bohóckodása

Egyik korábbi tanulmányában a cigánygyilkosságokkal is összefüggésbe hozta a Jobbikot a főpolgármester, aki azóta már a párt szövetségese a baloldali összefogásban

Diplomamunkájának előkerítésére nem ér rá a Párbeszéd-MSZP–LMP miniszterelnökjelöltje, a Fudan egyetem ügyére viszont nem sajnálja az időt, bár a provokatív utcaátnevezés miatt már Kínából is lebohócozták.

Kínában sem arat sikert Karácsony bohóckodása
Karácsony Gergely és Baranyi Krisztina az utcatábla-avatáson
Fotó: Facebook

Karácsony Gergely főpolgármesternek ugyan még nem volt ideje arra, hogy otthonában megtalálja diplomamunkáját, amellyel egyébként az Országos Tudományos Diákkör tanulmányi versenyén második lett, ám tudományos dolgozatainak, publikációinak többsége online felületeken is elérhető.

A Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) adjunktusaként – hogy a saját bevallása szerint lektorátusi nyelvvizsgával, hiperpasszív angoltudással bíró gyurcsányista kormányfőjelölt miként tölthette be ezen pozíciót, több kérdést is felvet – Karácsony olyan tanulmányokban is közreműködött, amelyeknek célkeresztjében az akkor még Vona Gábor által vezetett Jobbik állt.

A Róna Dániellel írt, 2010-ben publikált tanulmányában (Politikatudományi Szemle XIX/1.), például arra kereste a választ, mik a mozgalom megerősödésének lehetséges okai. Az állítása szerint ekkortájt már inkább a politika világa felé hajló LMP-s politikus (Karácsony többedmagával 2013-ban alapította meg a Párbeszéd Magyarországért nevű újbaloldali mozgalmat – a szerk.) írásában nem kertelt, a Jobbikot szélsőjobboldali mozgalomnak titulálta.

Szerzőtársával azt írták, a politikai elitből való kiábrándultság és a romákkal szembeni ellenszenv nem magyarázó erejű az erősödés (a 2009-es EP-voksoláson) szempontjából, azonban szerepet játszottak az ebben az időszakban történt cigánygyilkosságok. Róna és Karácsony többször is hangsúlyozta, hogy az akkori közbeszédtől eltérően ők objektív állításokat tesznek, ez azonban – mint látható – nem mindig sikerült.

Aztán Karácsony Gergely véleménye változni kezdett a Jobbikról, 2019. februárjában Gyöngyösi Márton a zsidó származású parlamenti képviselőket listázó kijelentéséről az akkor már főpolgármesterségre készülő párbeszédes politikus közölte: nem tartja elfogadhatatlannak, szerinte Gyöngyösi csupán egy rossz mondatot használt, ami még nem jelent nácizmust.

A főpolgármester egyébként több kritikát is kapott Kínából, miután bejelentette, hogy a IX. kerület Nagyvásártelep városrészében Dalai láma út és Szabad Hongkong út is lesz. Csütörtöki sajtótájékoztatóján Vang Ven-pin külügyi szóvivő alávalónak, szégyenletesnek titulálta Karácsony és Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester akcióját.

A kínai Global Times „Kína-ellenesnek” nevezte a budapesti főpolgármestert, aki a „Kína jelentette fenyegetés” sulykolásával politikai befolyását igyekszik növelni. A lap szerint Karácsony a sajtó és a nyilvánosság figyelmét igyekszik magára vonni, de nem tud változtatni a Kínával szembeni hivatalos, baráti hozzáálláson. A cikk szerzője emlékeztetett, hogy Kína több mint százhúsz ország és régió első számú kereskedelmi partnere, a világ legnagyobb részén egyre nagyobb örömmel fogadják a kínai befektetéseket. A lap szerint ezekkel az eredményekkel szemben az olyan politikusok, mint Karácsony Gergely, leginkább „bohócok”.

Megmenti a kormány a budapesti hajóközlekedést

Tarlós István bevezette, Karácsony megszüntette, a kormány segít a budapestieknek – írta közösségi oldalán tegnap a Fidesz budapesti szervezete. Felidézték: a BKV a múlt héten ismerte be, hogy idén nem indítják el a menetrendszerű dunai hajóközlekedést. Ezt a gyerekes családok, fiatalok, a fővárosba látogató turisták által kedvelt szolgáltatást 2012 óta a hét minden napján igénybe lehetett venni, hétköznapokon akár BKV bérlettel, vagy menetjeggyel is.

Egy európai főváros, amely ilyen adottságokkal rendelkezik, nem engedheti meg magának, hogy ne használja ki a vízi közlekedés előnyeit, nem hagyhatja lakóit és az ide érkező vendégeit ilyen szolgáltatás nélkül – szögezte le a Fidesz. Hozzátették, „hogy Magyarország fővárosa ne essen ilyen szégyenbe, a kormány sietett Budapest segítségére”, az állami hajózási cég a saját hajóival, a saját kikötőin, a saját személyzetével és költségén dunai körjáratot indít. A főváros ebben úgy vesz részt, mint a főpolgármester általában: Facebookozik.

(KCs)

Kapcsolódó írásaink