Belföld

Kilencszázmilliós program a Kárpát-medencei roma közösségek felzárkózásáért

Latorcai Csaba az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkára is felszólalt az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület konzorciumában megvalósuló, „Romaság – határok nélkül” program kapcsán szervezett konferencián, Szegeden.

Kilencszázmilliós program a Kárpát-medencei roma közösségek felzárkózásáért
A kormány az elmúlt esztendők során számos olyan döntést hozott, amelyek átfogó, gyakorlatias és esélyteremtő megoldásokkal segítik a roma társadalom felzárkóztatását (képünk illusztráció)
Fotó: Hegedüs Róbert

A program mintegy 912 millió forint összköltségvetésű. Megszólítottjai a Magyarországon és a Kárpát-medence magyarlakta területein található leghátrányosabb helyzetű településeken élő, elsősorban, roma gyermekek, az ott élő, munkavállalás előtt álló, vagy az iskolarendszerből kiesett fiatal felnőttek, közreműködő önkéntesek, szociális munkások, valamint a telepi roma közösségek vezetői.

A projekt átfogó célja a hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű társadalmi csoportok felzárkózásának elősegítése a Kárpát-medence magyarlakta területein. A konferencia kapcsán a humántárca államtitkára emlékeztetett arra, hogy a kormány hosszú távra tervez: a felzárkózási stratégiának megfelelően az oktatási, képzési, foglalkoztatási célkitűzések mellett cél a területi hátrányok csökkentése, az egészségügyi fejlesztés, a gyermekjóléti intézkedések és a szemléletformálás.

A kormány az elmúlt esztendők során számos olyan döntést hozott, amelyek átfogó, gyakorlatias és esélyteremtő megoldásokkal segítik a roma társadalom felzárkóztatását. Elősegítve ezzel a hatékonyabb munkaerő-piaci integrációt, az esélyteremtő oktatást, valamint az egészségügyi szolgáltatásokhoz való jobb hozzáférést.

A gyermekek oktatási esélyteremtő programjaiba eddig 93 ezer ember bevonására került sor, mintegy 61 milliárd forint, értékben. A foglalkoztatási, képzési és lakhatási programokban 84 ezer ember vett részt, mintegy 75 milliárd forint ráfordítással.

Az összefogást jól jellemzi az, hogy mindehhez jelentősen hozzájárultak az önkormányzatok és az egyházak. - mutatott rá beszédében Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkára.

Kapcsolódó írásaink