Belföld

Ősállapot Pesten és Budán

Karácsony Gergely autóüldözése nem új keletű, a dugódíj bevezetéséhez akar alapot teremteni

Újabb, a Karácsony Gergely-vezette Fővárosi Önkormányzat által elrendelt lezárások nehezítik a budapestiek közlekedését.

Ősállapot Pesten és Budán
A főpolgármester szerint nem kell dugóban állni, gyalog is lehet közlekedni
Fotó: MH/Katona László

A Széchenyi Lánchíd múlt héten elkezdődött felújítása miatt – amire majd másfél évet kellett várni – június 19-től változott a Hegyalja út közlekedése. Ám – mint az tegnap kiderült – a busz- és kerékpársáv létesítése a BAH-csomópont és a Döbrentei tér között az Erzsébet híd irányába nem csökkentette a közlekedési káoszt a fővárosban, ellenkezőleg: sakk-mattot adott az arra járóknak.

Ugyan a városvezető már cinikus módon megüzente a kritikusoknak: gyalog is lehet közlekedni Budapesten, abban azonban biztosak lehetünk, egyetlen egészségügyi szakember sem fogja azt ajánlani, hogy kánikula közepén, a sorokban álló gépjárművek mellett sétáljunk a Hegyalja úton.

A gyurcsányista kormányfőjelöltségre pályázó városvezető egyébiránt nem csupán az ötmilliárd forinttal drágább Lánchíd-felújítással sokkolja a fővárosiakat, szinte egy időpontra időzítette a pesti rakpart és a Blaha Lujza tér átalakítását is. Természetesen Karácsony autóüldözése nem újdonság: az egész a pandémia idején ideiglenesnek propagált, de a mai napig káoszt okozó körúti kerékpársávok felfestésével kezdődött, és úgy tűnik, dugódíjjal zárulhat.

Sajtóspekulációk szerint a főpolgármester arra játszik, hogy szándékosan megbénítsa Budapest közlekedését, hogy majd erre hivatkozva megsarcolhassa a gépjármű-tulajdonosokat. Az érzékenyítés mindenesetre elkezdődött, egy Soros-féle civil egyesület, a Levegő Munkacsoport már gyűjti az aláírásokat.

„Úgy véljük, kizárólag a gépjárművekre kivetett kilométer- és szennyezésarányos útdíj bevezetésével lehet elérni, hogy Budapesten az úthálózat kapacitásának megfelelő számú gépjármű közlekedjen torlódások nélkül” – áll a szervezet petíciójában, amely jó kapcsolatot ápol a baloldali kerületi önkormányzatokkal is. Egykor azért korteskedtek, hogy vegyék el a parkolási kedvezményeket Budapest belső városrészeiben.

Milliárdok a baloldali önkormányzatoknál

Komoly pénzügyi tartalékaik vannak a Gyurcsány-koalíció által vezetett településeknek, így rém- és politikai célzatú álhírterjesztésnek titulálhatóak azon nyilatkozatok, miszerint a kormány kivérezteti a baloldali önkormányzatokat. A kampány egyik legismertebb szószólója a bukott kormányfő egyik legfőbb bizalmasa, miniszterelnök-jelöltje: Karácsony Gergely.

A Fidelitas legújabb videójából többek között kiderült, Budapesten a Fővárosi Önkormányzatnál 22 milliárd forint, Újpesten 3,2, Józsefvárosban 4,9, Ferencvárosban 6, Érden 28,8, Szegeden közel 30, Egerben mintegy 2, Tatabányán 7,8, Szombathelyen 2,8, Pécsett pedig 1 milliárd forint maradt a város kasszájában a 2020-as szabad felhasználású pénzmaradványok összesítését követően. A Fidelitas szóvivője, Ozsváth Kálmán felszólította a szivárványkoalíció városvezetőit, hogy ne a kormányra mutogassanak folyamatosan, hanem álljanak neki dolgozni.
 

Kapcsolódó írásaink