Belföld

Dilettáns fővárosi döntések

Új megvilágítást kapott Karácsony Gergely zöld Budapestje: a méhlegelők után jöhetnek a juhnyájak

Karácsonyék a méhlegelők után juhlegelőket terveznek. Cél a legelő-ökoszisztémák kialakítása és a patások stresszének csökkentése. Az ugyancsak stresszes autósoknak viszont marad a hőkatlan.

Dilettáns fővárosi döntések
Lezárásdömping: Karácsony Demszky nyomdokaiba lép
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Ezúttal is csupán magyarázkodásra tellett Karácsony Gergely baloldali főpolgármestertől, aki most már a Budapesten napi szinten kialakuló forgalmi káoszt is megpróbálja a kormány nyakába varrni. A miniszterelnök-jelöltségre pályázó városvezető nem tett említést arról, miért nem egyeztetett szakmai szervezetekkel a korlátozásokat megelőzően, és arra sem adott egyértelmű választ, miért szinte egy időben indította útjára ezen projekteket.

Ismert, már óriási dugók vannak a pesti rakpart és a Széchenyi lánchíd felújítása miatt, nemsokára pedig elstartol a Blaha Lujza tér átalakítása. A Hegyalja úton összefüggő buszsávot alakítottak ki a BAH-csomópont és a Döbrentei tér között az Erzsébet híd irányába, ez tovább fokozza a torlódásokat.

Nem gyarapította a szakmai álláspontokat a főpolgármesteri hivatal tegnapi közleménye sem, amelyben megállapították: „A budapestieket a kánikula fokozottan érinti, a rekkenő hőségben az utcák hőkatlanná válnak.” (Ezt pontosan érzékelik a dugókban várakozók is.)

Közölték: annak érdekében, hogy a nyár első hőhullámának elviselésén segítsenek, a tavaly felállított huszonkét ivókút számát tizenkettővel bővítik – magyarán továbbra sem tervezik például a 3-as metró klimatizálását, amelyet húsz hónapja ígérgetnek a fővárosiaknak.

Ugyancsak komédiába illő javaslattal sokkolta a budapestieket a főkertész, Bardóczi Sándor, aki a méhlegelők létrehozása után (ami a baloldal terminus technicusa azon esetekre, amikor hanyagságból nem vágják le a gazt közterületeken – a szerk.) juhokat és szürke marhákat legeltetne a főváros zöldterületein.

Bardóczi a Quibit.hu-nak adott interjúban többek között arról beszélt: „Az olyan természetvédelmi területeinken, ahol a biodiverzitás megőrzéséhez a kaszálórétek fenntartása a cél, a komplex feladat miatt szeretnénk meghonosítani a legeltetést.” Szerinte a legelő-ökoszisztémák kialakításához fontos lenne, hogy legyen Budapestnek egy vagy több nyája. „Titkos vágyam bevonni a Fővárosi Állat- és Növénykertet, nemcsak az állatsimogató programok stresszét a réten legelve kipihenő saját juhaik miatt, hanem a húsevőik ellátása is megoldható lenne így” – fűzte hozzá.

Eközben a Világgazdaság arról írt, hogy harmincéves, Frankfurtban eladósorba került villamosokat vehet a főváros csaknem nyolcmil­liárd forintért, miközben az új, korszerű, klimatizált CAF villamosok május 18-án lejárt opciójából egyetlen darabot sem hívott le a BKK.

Kapcsolódó írásaink

Harmincéves villamosokat vehet a főváros

ĀElfogadta Karácsony Gergely főpolgármester Tüttő Kata főpolgármester-helyettes előterjesztését, amelyben használt német villamosok beszerzését javasolta a fővárosnak