Belföld

Gyurcsány-fölény, alternatívahiány

A baloldali pártelitnek esze ágában sincs a valódi döntés lehetőségét mind a százhat egyéni körzetben a választókra ruházni – véli a Századvég belpolitikai elemzője

Előválasztási versengés helyett folytatódik a Gyurcsány-show, előre leosztott lapokkal.

Gyurcsány-fölény, alternatívahiány
Ahogy arra számítani lehetett, a bukott kormányfő leuralta szövetségeseit
Fotó: Gyurcsány Ferenc Facebook-olda

A baloldali előválasztás deklarált célja az lett volna, hogy pártközi megállapodások, „füstös hátsó szobákban kötött alkuk” helyett maguk az ellenzéki választók dönthessék el, hogy az egyes körzetekben mely politikusok legyenek a kormánypárti indulók kihívói – fogalmazott érdeklődésünkre Erdős Gergely, a Századvég Alapítvány belpolitikai elemzője, hozzátéve: „Hamar bebizonyosodott viszont, hogy az előválasztás intézményét valójában kampányfogásként, a médiafigyelem fokozásának eszközeként alkalmazza a Gyurcsány-szövetség, amely nem több egyfajta díszletnél.”

Erdős Gergely szerint az előválasztási versengés látszólagos jellegére utal az is, hogy a folyamatot éppúgy a legszervezettebb, legtöbb erőforrással bíró baloldali párt, a DK dominálja, mintha nem kerülne sor a „házi mérkőzésre”. Sokatmondó – folytatta az elemző –, hogy jelenleg messze Gyurcsány pártja rendelkezik a legtöbb saját, illetve más balliberális pártok által támogatott jelölttel.

„Ez a tény elválaszthatatlan attól, hogy a DK az ellenzéki oldalon tapasztalható erőfölényét az előválasztás előkészítő fázisában, a jelöltállításnál is könnyedén ér-vényesíti, megkérdőjelezve ezzel a versengés komolyságát” – tette hozzá. Ha csupán a jelöltállítások számát nézzük, egyértelmű fölény mutatkozik a Gyurcsány-párt részéről: kétszer annyi politikust indít, mint a közvélemény-kutatások alapján velük azonos vagy néhol magasabb támogatottsággal bíró Jobbik. De még az MSZP–Párbeszéd-szövetségnél is hu-szonkét képviselővel állít többet a startvonalhoz.

A Századvég szakértője lapunknak kifejtette: ugyancsak elgondolkodtató, hogy önmeghatározásuk szerint különböző világnézetű pártokból áll a balliberális összefogás, így logikus lenne, hogy az ideo-lógiai szempontból egymástól legtávolabb álló erők között heves küzdelem folyjon az előválasztások keretében, valódi tétet adva ezzel a voksolásnak. Ehhez képest a politikai spektrum egyik végén álló Jobbik támogatja a legnagyobb arányban a politikai koordináta-rendszer másik végén elhelyezkedő DK jelöltjeit, és fordítva – mutatott rá Erdős Gergely, megjegyezve: jelen állás szerint Jakab Péter pártja több DK-s indulót támogat (12), mint a szocialista párt (10).

„Mindezek fényében kijelenthető, hogy a baloldali pártvezetőknek eszük ágában sincs a valódi döntés lehetőségét korábbi ígéretük szerint mind a 106 egyéni kerületben a választókra ruházni” – fogalmazott az elemző, utalva arra, hogy bőven akad olyan körzet, ahol a pluralizmus alapvető feltétele, az alternatívaállítás sem jött össze a szivárványkoalíciónak. Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Somogy, Tolna, illetve Veszprém megyében is vannak választókerületek, ahol csak egy jelöltre lehet leadni a voksot.

„A Gyurcsány vezette baloldali elit által mesterségesen megteremtett körülmények között a kormánykritikus szimpatizánsok legfeljebb »szentesíthetik« a párt-vezetők akaratát” – fűzte hozzá Erdős Gergely.

Kapcsolódó írásaink

Gyurcsány a Jobbikot is lenullázta

ĀHétértékelő. Kiszelly Zoltán szerint ha Jakab Péter elmegy a Pride-ra, akkor igazolja: a bukott kormányfő a főnök, ha nem, akkor pedig nem áll ki az ellenzék értékrendje mellett