Belföld

Gyurcsány a Jobbikot is lenullázta

Hétértékelő. Kiszelly Zoltán szerint ha Jakab Péter elmegy a Pride-ra, akkor igazolja: a bukott kormányfő a főnök, ha nem, akkor pedig nem áll ki az ellenzék értékrendje mellett

A baloldalon tovább folytatódik a pártok és vezetőik közötti marakodás, miközben a labdarúgó Európa-bajnokság lehetőséget teremt az egészséges nemzeti összefogás megjelenítésére, fogalmazott lapunknak Kiszelly Zoltán politikai elemző.

Gyurcsány a Jobbikot is lenullázta
Jakab Péter nem tud döntést hozni a bukott kormányfő nélkül, ahogy Fekete-Győr András sem
Fotó: MH/Katona László, Purger Tamás

A héten többször is nehéz helyzetbe került a hatmilliós Jakab Péter, a Jobbik  elnöke, aki előbb párttársaival együtt, de a szövetséges baloldali pártok képviselőivel szemben megszavazta a pedofilellenes törvényt a parlamentben. Majd Volner Pál egykori jobbikos politikus szerint utasítást kapott Gyurcsány Ferenctől, hogy vonuljon fel az idei Pride-on, a melegfesztivál mellett hitet téve.

„Ez a száz lépés előre, egyet hátra jellemző esete” – értékelte a hét történéseit lapunknak Kiszelly Zoltán, a Századvég Alapítvány politikai elemzések központjának igazgatója. „Annyira beleolvadt a baloldali összefogásba a Jobbik, hogy Jakab Péter a törvény kapcsán úgy érezte, hogy önálló véleményt kell megjelenítenie” – jegyezte meg.

A politológus szerint azonban ezzel már elkésett, a Momentummal szemben a DK-val összefogó Jobbik annyi helyen jelentette be a Gyurcsány-párt képviselőjének a támogatását, hogy már elvesztette a súlyát. „Ezért tehette meg Gyurcsány Ferenc, hogy Pride-felvonulásra utasította Jakab Pétert, hiszen neki már nincs szüksége a Jobbik támogatására – kommentálta a felvetést a politikai elemző. – Gyurcsány Ferenc kukázza a Jobbikot, mert az a számára fontos körzetekben már visszalépett, így elkezdte kipasszírozni a bevándorláspárti baloldali összefogásból”.

Mint fogalmazott, ha Jakab elmegy a Pride-ra, akkor igazolja, hogy Gyurcsány a főnök, ha nem, akkor pedig nem áll ki az ellenzék értékrendje mellett. Gyurcsánynak már mindegy, hiszen a Jobbik szavazóinak a többsége már mindenképpen támogatni fogja, ezen a történeten csak Jakab Péter veszíthet – fűzte hozzá.

Kiszelly Zoltán leszögezte, hogy Gyurcsány a két jelentősebb támogatottságú pártot – a Momentumot és a Jobbikot – már háttérbe szorította, amelynek vezetői nem képesek nélküle mozogni, akár ki is léphetnének a baloldali összefogásból, a szavazóikat a bukott kormányfő megtartja.

„Jakab kiiktatása után a miniszterelnök-jelölti versenyben már csak Karácsony Gergely maradt Dobrev Klára igazi ellenfele, ám a 99 Mozgalom kezdeti lendülete elveszni látszik – folytatta az elemző –, és Karácsony ugyanúgy járhat, mint korábban Bajnai Gordon, aki szintén megpróbálta önállóságát bizonyítani egy mozgalom létrehozásával, ám ez akkor nem sikerült.”

A Demokratikus Koalíció elnöke ugyan uralja a baloldalt, ám a füstös szobákban lejátszott visszaléptetések ellenére, a befutóhelyekért harminc-negyven körzetben lehet ellenzéki előválasztás, ami sokkal kevesebb a korábbi ígéretekhez képest, viszont az előzetes egyezkedésnek köszönhetően Gyurcsány helyzete már megkérdőjelezhetetlen.

Az ellenzéki kommunikációra a legnagyobb csapást maguk a baloldali politikusok mérték, akik közül többen is közösségi oldalukon osztották meg a labdarúgó Európa-bajnokság budapesti mérkőzésein készült képeket, ezzel éppen a sporttámogatások értelmét, a stadionfejlesztési programot alátámasztva.

Erre reagálva a Századvég Alapítvány belpolitikai elemzője kifejtette: „Mindenki láthatta azt a katartikus felvonulást, amely a Hősök teréről vezetett a Puskás Arénához, és a nemzeti összefogást mutatja. A világbajnok franciák elleni döntetlen pedig óriási sikerélményt hozott, még az ellenzéki politikusok is boldogan ünnepeltek, ezzel pedig a stadionstopot hirdető állásfoglalásaikat kérdőjelezték meg.”

Kapcsolódó írásaink

Gyurcsány szabadulni szeretne múltjától

ĀHétértékelő. Az ellenzéki oldalon hiányoznak az igazi politikusok, helyettük aktivistákat látunk, akik számára a legfontosabb a szavazóbázis mozgósítása, akár konfrontációk árán is

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom