Belföld

Kásler Miklós: Magyarország az élen járt Európában a járvány kezelésében

Felkészültség

Európában mindenkit megelőzve kezdtük el a járvány elleni védekezést, a földrészen először tettünk előkészületeket arra vonatkozóan, hogy miként lehetne a járványt esetleg megelőzni, késleltetni, valamint felmérni azt, milyen lehetőségeink vannak – közölte Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Mária Rádióban.

Kásler Miklós: Magyarország az élen járt Európában a járvány kezelésében
Fotó: Facebook/Kásler Miklós

A tárcavezető emlékeztetett rá: mivel igen keveset tudtunk a járványról, fokozatosan próbáltuk megérteni azt, hogy mi történik. „Alapul vettük a szakirodalmat, miközben ezrével jelentek meg az egymásnak ellentmondó cikkek, tehát megint visszajutottunk oda, hogy elsősorban a saját tapasztalatainkat, ismereteinket kellett felhasználni” – fejtette ki Kásler Miklós.

Kiemelte: már a kezdeti fázisban jó megfigyeléseink voltak, ez a magyarázata annak, hogy még itt sem volt a járvány Magyarországon, de a tapasztalatok alapján elkezdtük összerakni azt a diagnosztikai és terápiás algoritmussorrendet, kezelési útmutatót, amit majd lehet alkalmazni. Hangsúlyozta: a magyar orvosok, intenzív terapeuták és járványügyi szakértők, a teljes magyar egészségügy észnél volt.

A miniszter lelkileg mindenre fel volt készülve, mondta újságírói kérdésre, hozzátéve, hogy nagyon sokszor nyomasztó volt a felelősség, amit átérzett. „Együtt gondolkodtam az intenzív terapeutákkal, napi tizenöt-húszszoros konzultációban voltam, átéltem, amikor azt érezték vérprofi, nemzetközi összehasonlításban is kiváló emberek, hogy tehetetlenek, mert nincs a kezükben terápia” – fejtette ki a koronavírus-járvány okozta nehézségekről Kásler Miklós.

Kapcsolódó írásaink

Korunk példaképei

ĀKásler Miklós, az emberei erőforrások minisztere és Rétvári Bence március 15-e alkalmából adományozott állami kitüntetéseket adott át a Pesti Vigadóban