Belföld

A 12–15 évesek számára sem veszélyes az oltás felvétele

Lefelé tolódik a betegek átlagéletkora, a gyerekekre nézve a posztcovidszindróma is kockázatos lehet, ráadásul nem ismerjük a hosszú távú következményeket sem – mondta Rusvai Miklós

Több okból is aggályos, hogy sokan kihagyják az oltás második dózisát – mutatott rá a lapunknak nyilatkozó virológus, aki beszélt a nemrég azonosított vietnami vírusvariánsról is.

A 12–15 évesek számára sem veszélyes az oltás felvétele
A viszonylagos immunitás valószínűleg már idén őszre kialakul – véli a szakember
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Nem veszélyes a vakcina a 12–15 éves korosztály számára sem, az oltás kivédheti a fiatalokban jelentkező koronavírust, ami egyre gyakoribb azáltal, hogy az idősebb korosztályok már védve vannak – mondta lapunk megkeresésére Rusvai Miklós virológus.

A szakember hozzátette, hogy a betegek átlagéletkora folyamatosan tolódik lefelé, és ugyan még nem gyakran, de egyre növekvő számban tapasztalnak fertőzést fiatal korúaknál is. A gyerekekre nézve a vírus és a posztcovidszindróma is veszélyes lehet, és nem tudjuk, hogy mik lehetnek a fertőzés hosszá távú következményei öt-tíz év múlva – emelte ki.

A virológus kitért rá, abból következtethetünk arra, hogy az indiai mutáns fertőzőbb, hogy Angliában – ahol jelen van a korábbi vuhani változatnál magasabb fertőzőképességű brit variáns is – a friss fertőzöttek 70 százalékánál a közelmúltban behurcolt indiai mutánst mutatják ki.

A pár napja beazonosított vietnami variánsról, ami a brit és az indiai kereszteződéséből jött létre, elmondta, hogy a klinikai következményekről még nem lehet számot adni, és még nem lehet tudni, van-e hatása a vírus terjedőképességére, megbetegítőképességére vagy esetleg a vakcinák hatékonyságára az ebben a mutánsban megfigyelt változásoknak.

Rusvai Miklós hangsúlyozta, több okból is veszélyes, hogy többen kihagyják a vakcinák második oltásának felvételét, elsősorban azért, mert bennük nem fejlődik ki olyan magas szintű és tartós védettség, mint azokban, akik mind a két oltással beoltatják magukat.

Másodsorban az ilyen esetekben alacsonyabb szintű az immunitás, a vírus könnyebben megtelepszik a szervezetben és úgynevezett menekülő mutánsok alakulhatnak ki, harmadsorban pedig azáltal, hogy alacsonyabb szintű a védettségük, a környezetüket is veszélyeztetik, mert bennük esetleg nagyobb számban termelődhetnek vírusok – fűzte hozzá.

A szakember kifejtette, a viszonylagos immunitás valószínűleg idén őszre kialakul annak ellenére, hogy esetleg nem oltatják be magukat elegen, legfeljebb többen lesznek azok, akik nem oltás révén, hanem a fertőzés átvészelésével szereznek védettséget. A cél azonban, hogy minél többen legyenek azok, akik a vakcina által lesznek immunisak. A halottak számáról Rusvai elmondta, legfeljebb nyár közepén és csak átmenetileg tudjuk majd elérni, hogy a napi halottak száma nulla legyen.

Most az időjárás is a kezünkre játszik, és az adatok is kedvezően alakulnak, de a napi halottak száma továbbra is két számjegyű. „Én már akkor boldog lennék, hogyha a tavaly szeptemberi számok visszaköszönnének, tehát folyamatosan öt alatt lenne az elhunytak száma, és ha egy–két napon ez az adat nulla lesz, akkor azt nagyon nagyra kell majd értékelnünk” – mondta a virológus.

Kapcsolódó írásaink