Belföld

Eljárásjogi hibákra játszik Czeglédy

A Czeglédy Csaba és társai ellen bűnszervezetben, különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás vádjával folyamatban lévő büntetőperben csütörtökön az elsőrendű vádlott meghallgatása is megkezdődött.

Eljárásjogi hibákra játszik Czeglédy
Először hallgatták meg Gyurcsány házi ügyvédjét, de a bizonylatok nélkül, zsebből fizetett pénzek eredetéig nem jutott még el a Kecskeméti Törvényszék
Fotó: MH/Purger Tamás

Hat éve zajló Czeglédy-ügy csütörtökön A. Zoltán meghallgatásának folytatásával kezdődött a Kecskeméti Törvényszéken, aki a szerdai tárgyalási napon már azt hangsúlyozta, hogy az ügyészségen tett vallomása csak a nyomozóhatóság és a korábbi védője befolyásának hatására született. Elmondása szerint azt várták el tőle, hogy ellenzéki politikusokat sározzon be, és akkor kedvezőbb elbírálásban részesül.

A Czeglédy-féle támadó védekezés arra épül, hogy az eljárás egy politikai akció, koncepciós per, mindez pedig a feltételezett strómanja vallomásában is visszaköszönt. Az új stratégia részben arra épül, hogy az ügyészség gyakorolt nyomást a vádlottakra, hogy mindenáron politikai irányba terelje a büntetőügyet, ezt szolgálta a korábban már okirathamisításért elítélt A. Zoltán közreműködése, terhelő vallomása. A. Zoltán jogi képviseletét egyébként korábban egy ideig Czeglédy Csaba látta el. A „nem létező politikai kapcsolatot” árnyalja, hogy A. Zoltán legújabb ügyvédje az a Bárándy Péter, aki a korábbi szocialista kormány idején volt igazságügyminiszter, és nem csupán védencével, hanem Czeglédy Csabával is feltűnően jó kapcsolatot ápol, amit mindenki számára jeleztek, amikor bensőségesen beszélgetve, kettesben érkeztek az ebédszünet után folytatódó tárgyalásra, bár A. Zoltán korábbi Czeglédyre terhelő vallomása érdekellentétet feltételezne. „Nem tűnt el a hatmilliárd, csúnya vége lesz ennek a pernek, de nem úgy, ahogy maguk szeretnék” – kommentálta az újságírói kérdéseket a tárgyalásra érkező Czeglédy Csaba, aki leszögezte, hogy nem érzi magát bűnösnek. Egy freudi elszólással folytatódott a meghallgatás, miután a bírónő nem jól értette, milyen bizottság elnöke Czeglédy a szombathelyi önkormányzatnál, ezért visszakérdezett: „haszonszerzési?”. Az első rendű vádlott pontosított: „a szociális és lakásbizottság elnöke”.

Kiderült, hogy Czeglédy szerint az ügy egyik legnagyobb kárvallottja éppen ő, hiszen 340 milliós követelése van a Human Operátor Zrt-vel szemben, amelynek résztulajdonosa, s amely összeg sorsa a bírósági eljárás lezárultáig bizonytalan. Czeglédy Csaba a vallomását azzal kezdte, hogy a 2015 óta zajló eljárásban most először védheti magát és munkatársait érdemben. „Sem én, sem munkatársaim nem követtünk el törvénytelenséget, a költségvetést szándékosan nem károsítottuk meg” – hangoztatta az elsőrendű vádlott, aki szerint teljesen átláthatóan működött a társaság, ezért képtelenségnek tartja a vádat a bűnszervezet létrehozására.

Mindezt annak tudatában fogalmazta meg, hogy a nyomozati időszakban tett vallomásokban többször is elhangzott a bizonylatok nélküli, zsebből zsebbe történt fizetés rendszeres és jellemző gyakorlata. A hatmilliárd forint szerinte nem kerülhetett sem a saját, sem az ellenzéki pártok kasszájába, mert nem lett eltüntetve ez a hatalmas összeg, hiszen ez a pénz be sem került a szolgáltatási láncba. Amennyiben a bíróság mégis elmarasztaló ítéletet hozna, akkor Czeglédy magára vállalja a felelősséget, mert a munkatársai csak a munkaszervezeti felépítésnek megfelelően végrehajtották a döntéseit. Kijelentette, hogy soha nem történt olyan, mint amire a nyomozati időszakban tett – Czeglédy szerint kikényszerített – vallomások utalnak, miszerint többen is felhívták a figyelmét a törvénytelenségekre, sőt bűncselekmény gyanúja esetén elsőként kezdeményezett volna alapos vizsgálatot. Lényegében kifejtette, hogy egy szembesítés során mit kell valljanak az alacsonyabb rendű vádlottak. Meggyőződése, hogy az adóhatóságnál  politikai és gazdasági szereplők befolyását követően merült csak fel a bűncselekmény gyanúja.

A politikai szálak feltárásáig azonban a védelem másik kísérlete miatt nem jutott el, ugyanis előbb eljárásjogi törvénytelenségek sorával igyekszik bizonyítani az egész eljárás tarthatatlanságát, bár azt hangsúlyozta, hogy a Kecskeméti Törvényszék eljárását nem kérdőjelezi meg, de a bíróság döntésének függvényében a Kúria, az Alkotmánybíróság és a nemzetközi fórumok is számíthatnak aktív megjelenésére. Már amennyiben az általa sarkalatosnak tartott hibák miatt nem ejti teljesen a bíróság az ügyet. Az érvelés mindeddig nem bizonytalanította el a bírónőt, aki Czeglédy meghallgatásának folytatását július 12-re tűzte ki, amikor az elsőrendű vádlott talán odáig is eljut, hogy miként pöröghettek a százezrek, milliók bizonylatok nélkül, zsebből zsebbe törvényesen.

Kapcsolódó írásaink