Belföld

Czeglédy-ügy: meggondolta magát a bíróságon a koronatanú

Folytatódott a Kecskeméti Törvényszéken a Czeglédy Csaba és társai ellen bűnszervezetben, különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás vádjával folyamatban lévő büntetőper, ahol minden korábbi vallomását visszavonta A. Zoltán, a Czeglédy-ügy kulcsfigurája a bíróságon tett vádlotti vallomásában, és elképesztő vádakkal illette első védőjét és a nyomozóhatóságokat.

Czeglédy-ügy: meggondolta magát a bíróságon a koronatanú
Czeglédy Csaba és társai ellen bűnszervezetben, különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás vádjával folyik büntetőper
Fotó: MH/Purger Tamás

A vád szerint az ügy strómanja, aki első, elkülönített büntetőperében beismerő vallomást tett, sőt, feltáró, terhelő vallomást Czeglédyre, most kijelentette: az ügyészség elvárásai szerint valótlan nyilatkozatot tett, mert féltette az életét, és azt éreztették vele, hogy akkor szabadulhat, ha együttműködik a hatósággal.

A. Zoltán azzal vádolta meg az ügyészséget: őt akarták felhasználni arra, hogy politikai irányba tereljék az eljárást, és abba minél több ellenzéki politikust belekeverjenek.

Állítása szerint az ügyészség azt ajánlotta, amennyiben ebben segít, jól jár és majd egyezséget fognak neki ajánlani. A. Zoltán még azt is hozzátette, hogy korábbi ügyvédje bizonyos értelemben a vádhatóság összekötője volt, aki a hamis vallomásokra biztatta.

A tárgyalás holnap Czeglédy Csaba meghallgatásával folytatódik, ami akár több tárgyalási napot is igénybe vehet. Mivel a kecskeméti bíróságon a korábbi tárgyalási napokon több vádlott is úgy nyilatkozott, hogy csupán Czeglédy Csaba vallomástételét követően kíván beszélni, ezért különösen nagy jelentősége lehet az évek óta húzódó perben az elsőrendű vádlott fellépésének.

Kapcsolódó írásaink