Belföld

Biztatók a Pfizer adatai

Egy kutatás szerint a Comirnaty vakcina a 12–15 évesek körében százszázalékosan hatékony

Mint arról a Magyar Hírlap is beszámolt, a kormány döntése értelmében június 10. óta a 12–15 évesek is regisztrálhatnak – szülői hozzájárulással – a koronavírus elleni oltásra. A korosztálynak a magyar hatóságok a Pfizer–BioNTech védőoltását engedélyezték.

Biztatók a Pfizer adatai
Kutatás bizonyítja, hogy jól tolerálhatók a Comirnaty mellékhatásai
Fotó: MTI/Vajda János

A döntés hátterében az áll, hogy már született az érintett korcsoporttal készült vizsgálat, amely azt állapította meg, hogy a Comirnaty elnevezésű oltóanyag magas fokú védelmet alakított ki a Covid–19-cel szemben. A kutatást az Egyesült Államokban végezték el több mint kétezer gyerek bevonásával. Ennek során mintegy ezer résztvevő kapta meg az oltást, és csaknem ugyanennyien kaptak placebót.

Az eredmények szerint azoknál, akiket ténylegesen a Comirnatyval oltottak be, senki sem fertőződött meg a koronavírussal, míg a kontrollcsoport tagjai közül tizenhatan produkáltak pozitív tesztet. Ez alapján a szakértők azt állapították meg, hogy az oltóanyag száz százalékban hatékony a 12–15 éves korosztály körében.

Összevetésként: a felnőtt lakosság körében végzett tömegteszteléseken a vakcina 95 százalékban alakított ki védettséget, a fiataloknál azért teljesített jobban az oltóanyag, mert az ő szervezetük jóval intenzívebb immunválaszra képes, mint az idősebbeké.

Az amerikai kutatás megállapította egyébként azt is, hogy a Comirnaty „jól tolerálható”, mellékhatásai pedig hasonlók, mint a 18–25 évesek esetében. A leggyakoribb tünet, az injekció beadásának helyén jelentkező fájdalom, a részvevők 91 százalékát érintette.

Fáradékonyságról 78 százalék számolt be, fejfásról pedig 76 százalék. Emellett gyakori volt még az izomfájdalom (42 százalék), a láz és hidegrázás (24 százalék), illetve az ízületi fájdalom (20 százalék). Nyirokcsomó-duzzanat hét résztvevőnél alakult ki. Néhány esetben pedig jelentkeztek súlyos mellékhatások (például: depresszió, szorongás, hasi fájdalom), de a kutatók szerint ezek nem álltak összefüggésben az oltással.

Már elstartolt a 12–15 évesek oltása

A 12–15 évesek közül eddig közel 26 700 gyermeket regisztráltak, és mintegy száz már fel is vette az oltást – közölte lapunk megkeresésére a Koronavírus Sajtóközpont. Az esetleges harmadik készítménnyel kapcsolatban kiemelték, hazánk a vakcinák alkalmazási előirata szerint folytatja az oltási kampányt, amelyek két, a Janssen esetében egy oltást írnak elő, így a harmadik oltásról egyelőre nincs döntés.

Az angol nyelvű oltási igazolásról hangsúlyozták, a háziorvosok az oltott kérésére ingyenesen kötelesek kiállítani a papíralapú igazolást vagy a május 20. után oltottak számára már most is szabadon letölthető és kinyomtatható az EESZT-rendszerből a dokumentum. A május 20. előtt beoltottak számára is elérhető lesz az igazolás: július 1-jétől. Hozzátették, hazánk elsőként vezette be a védettségi igazolványt, az oltást igazoló applikáció is már május 14. óta működik.

A Koronavirus.gov.hu tájékoztatása szerint hétvégén meghalt 21 beteg, és újabb 255 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, kiemelve: eddig 5 342 379 embert oltottak be itthon, közülük 4 208 619-en már a második adag vakcinát is megkapták. Az aktív fertőzöttek száma 46 532 fő, kórházban 406 főt ápolnak, közülük 47-en vannak lélegeztetőgépen – tették hozzá.

(KK)

Kapcsolódó írásaink