Belföld

Zsinagógát avattak Pesten

A kormány 3,2 milliárd forinttal támogatta a templom felújítását

Felavatták a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagógát, a zsidó közéletet tematizáló örökjáradékügy azonban még mindig nem jutott nyugvópontra: a jeruzsálemi rabbinikus bíróság a kifizetés felfüggesztését kérte.

Az épület példája annak, amikor „egyszerre mentjük meg a múlt egy darabját, és készítünk valamit a jövőnek” – mondta Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter köszöntőjében a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga avatásán. Mint fogalmazott: „Büszkék vagyunk rá, hogy ma Magyarország a zsidó közösség számára biztonságot nyújtó otthon, szabadon megélhetik hitüket, és a szükséges zsidó intézmények rendelkezésre állnak.”

Ismert, a kormány 3,2 milliárd forintot biztosított a felújításhoz, amelyért Heisler András, a Mazsihisz elnöke köszönetet mondott. Heisler kiemelte, hogy büszkék lehetnek a magyar zsidóságon belül egymás mellett élő hagyományokra. Az ünnepségen jelen lévő Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a Neo­kohnnak felidézte: gyermekként sokat járt a környéken a szüleivel, akik meséltek neki a holokauszt miatt árván maradt közösségről.

Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke szintén jelen volt az eseményen, ahol fölidézte: Sátoraljaújhelyről származó nagyszülei ebben a zsinagógában esküdtek örök hűséget egymásnak, majd köszönetet mondott a magyar kormánynak a támogatásért és az Izrael melletti kiállásért. A zsinagóga egyrészt egy innovatív közösségi tér lesz, amelyben zsidósággal kapcsolatos civil szervezetek tevékenykednek, másrészt kulturális, végül pedig szakrális helyszínként funkcionál majd.

A hazai zsidóság ünnepét kissé beárnyékolja az örökjáradék körüli feszültség, amely az utóbbi időben tematizálta a zsidó közéletet. Néhány nappal ezelőtt a Jeruzsálemi Főrabbinátus Bíróságának Polgári Tagozata úgy határozott, hogy a második világháborúban, illetve a kommunista államhatalom idején az egyes zsidó közösségektől elvett ingatlanoknak és más vagyonelemeknek az eredeti vallási irányzatú közösséghez vagy azok jogutódjaikhoz kell visszakerülniük, és ugyanez vonatkozik a kárpótlás gyanánt szolgáló jószágtestekre is. Amíg ez be nem következik, felkéri Magyarország kormányát: függessze fel a kifizetést.

Kapcsolódó írásaink