Belföld

Hazatértek honvédeink

Tizennyolc év után véget ért az afganisztáni misszió

Az afganisztáni szerepvállalás befejeztével hazatért Magyarországra a Magyar Honvédség utolsó kontingense. A kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra érkezett kedd este az utolsó váltás kilenc katonája.

Hazatértek honvédeink
Találkozás a családtagokkal a kecskeméti repülőbázison
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Ruszin-Szendi Romulusz, a honvédség új parancsnoka az afganisztáni főhadiszállásról hozott magyar zászlót átvéve azt mondta, e lobogó jelképe annak az óriási erőfeszítésnek, amelyet a magyar katonák a NATO-szövetségesekkel vállvetve, a közös biztonság érdekében, tizennyolc éven keresztül végrehajtottak.

A vezérőrnagy azt kérte, a több ezer magyar katona mellett, akik sikeresen hajtották végre küldetésüket és hazatérhettek a családjukhoz, emlékezzenek meg közösen arról a hét bajtársukról, akik az életüket adták Afganisztánban a magyar emberek és a világ biztonságáért.

A parancsnok a közmédiának egyebek között arról beszélt, az elmúlt csaknem két évtized legfontosabb tapasztalata hazánknak, a NATO tagállamainak és az egész világnak az, hogy a magyar katona mindig megállja a helyét, lehet rá számítani, és minden körülmények között végrehajtja feladatát. Az afganisztáni NATO-kötelékben a magyar katonák számtalan feladatot láttak el a könnyűlövészszázadtól és a helikopterkiképzéstől kezdve a biztosító és a tartományi újjáépítési csoporton keresztül az egészségügyi és a mentorcsoportig, de egy időben a kabuli reptér üzemeltetését is ellátták.

Az Afganisztánból érkező repülőgépet a légterünkbe érve két Gripen kísérte Kecskemétre. A szövetségesek április közepén döntöttek a csapatkivonásról.

Kapcsolódó írásaink