Belföld

Karácsony elismerte: nincs középfokú állami nyelvvizsgája

Karácsony Gergely tegnapi posztjában megadott egy időpontot, amikor szerinte megszerezte az államilag elismert angol nyelvű nyelvvizsgáját. Csakhogy az Origo értesülései szerint a közzétett időpontban a lektorátusi nyelvvizsgáját kapta meg, arra utalt. Márpedig a két nyelvvizsgatípus enyhén szólva sem azonos értékű.

Karácsony elismerte: nincs középfokú állami nyelvvizsgája
Karácsony Gergely balliberális főpolgármester
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Kedden a közösségi médián megosztott posztjában azt írta, hogy a nyelvvizsgám után kutató lakájsajtónak pedig hadd segítsek egy dátummal: 2000. május 29.” Magyarán a főpolgármester a fenti időpontot jelölte meg, mint azt a napot, mint amikor letette nyelvvizsgát.

A közzétett dátum a lektorátusi nyelvvizsgájának az időpontja, azaz karácsony ismét hazudott - az Origo információi szerint.  Arról pedig többször is cikkeztünk, hogy a lektorátusi nyelvvizsga nem feleltethető meg az államilag elismert nyelvvizsgának, ugyanis az az alapfoknak felel meg. Többször kiderült egyébként, hogy a baloldali főpolgármester egy egyszerű mondatot sem ért meg angolul.

Objektum doboz

Karácsony nyelvtudásának hiánya hetek óta meghatározza a közbeszédet. Májusban, az Economistnak adott interjúját követően kiderült, hogy nem tud angolul, illetve a nemzetközi sajtószereplésein és megbeszélésein tolmácsot használ. Mivel a magas pozícióra törő politikusnak kifejezetten kellemetlen a téma, ezért többször is megpróbálta megmagyarázni a nyilvánosság előtt, miért nem beszél a magyaron kívül más nyelven. Erre több kísérletet is tett, de mind közül a legfontosabb az az állítása volt, hogy középfokú nyelvvizsgával rendelkezik.

Kapcsolódó írásaink