Belföld

Vizsgálat indul Karácsony nyelvvizsgabotránya miatt

Az Oktatási Hivatal kezdeményezésére a Corvinus Egyetemnek választ kell adnia, miként kaphatott korábban a főpolgármester tanársegédi, majd adjunktusi kinevezést

Tovább gyűrűzik a Karácsony-botrány, miután az Oktatási Hivatal bejelentette: felveszi a kapcsolatot az egyetemmel és felkéri az ügy kivizsgálására.

Vizsgálat indul Karácsony nyelvvizsgabotránya miatt
Fotó: MH/Katona László

Az Oktatási Hivatal reagált a Magyar Nemzet megkeresésére, amelyben arra voltak kíváncsiak, hogyan dolgozhatott Karácsony Gergely évekig tanársegédként a Budapesti Corvinus Egyetemen C típusú nyelvvizsga, államilag elismert oklevél hiányában. Korábban már beszámoltunk arról, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfőjelöltje nem rendelkezik nyelvvizsgával, mindössze az ELTE nyelvi lektorátusától kapott egy igazolást az angoltudásáról. Ez azonban nem lehetett volna elegendő 2004 és 2008 között a Corvinus Egyetemen a tanársegédi kinevezéshez, a nyelvi lektorátusi igazolás ugyanis nem jogosította fel őt a pozíció betöltésére.

Az egyetem doktori szabályzata abban az időben, amikor Karácsony náluk dolgozott, nyelvvizsga-kötelezettséget írt elő a tanársegédi pozíció betöltéséhez, az adjunktusi feladatok ellátásához pedig még egy második idegen nyelv szaknyelvi és előadói szintű ismerete is szükséges lett volna. Az Oktatási Hivatal a nemzeti felsőoktatási törvény szabályai alapján hatósági ellenőrzést indít a felsőoktatási intézmény jogszerű működésének tisztázása érdekében.

Az elmúlt hetekben a főpolgármester egyre nehezebb helyzetbe lavírozta magát a nyelvtudását firtató kérdések kapcsán. látványosan kerül minden olyan alkalmat, ahol idegen nyelven kell megszólalnia.

A kínai külügyminisztérium szerint a Fudan Egyetem budapesti kampuszának terve minden fél érdekét szolgálja, és összhangban áll az aktuális trendekkel. Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő tegnapi sajtótájékoztatóján a hétvégi baloldali demonstrációra reagálva kifejtette: „Magyarországon az érintettek objektív, észszerű és tudományos megközelítést alkalmaznak az emberek közötti normális cserekapcsolatok átpolitizálása és megbélyegzése helyett”, fenntartva a kétoldalú baráti viszonyt és együttműködést.

Városvezetésből ismét megbukott Gyurcsány embere

Forgalmi káoszba fulladt Budapest
Forgalmi káoszba fulladt Budapest
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Forgalmi káoszba fulladt Budapest – olvasható a Fidesz Budapest közösségi oldalán, miután Karácsony Gergely baloldali főpolgármester egyidőben kezdte el a Lánchíd, az M3-as metró középső szakasza, a pesti rakpart és a Blaha Lujza tér felújítását. Karácsonynak másfél év semmittevés után eredményeket kellene felmutatnia az előválasztási kampányában, ezért a szakmaiságot, megfontoltságot, a budapestiek érdekét háttérbe szorítva vágott bele egyszerre az összes felújításba – áll a bejegyzésben, kiemelve továbbá: hol van az érdekeltekkel történő egyeztetés, a megfelelő kommunikáció, a tudatos városvezetés?

Mint írták: „Az csak a dolog pikantériája, hogy e beruházásokat is az előző városvezetés idején készítették elő, és a kormány anyagi támogatásával valósulnak meg. Bár nem egy közülük vagy drágább az eredeti terveknél, vagy csökkentett műszaki tartalommal valósulhat meg. Vagy mindkettő.” Láng Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője a közmédiának azt mondta: „Karácsonyt egy dolog mozgatja, hogy most hirtelen a miniszterelnök-jelölti kampányában sikerpropagandát folytasson, és ennek megint a budapestiek isszák meg a levét.” Mint az a képen is látható.

(NG)

Munkára ösztökélnék a baloldalt

Nyílt levelet kapott tegnap Karácsony baloldali főpolgármester és Kiss László III. kerületi DK-s városvezető. Az Egyesület a Római Partért arra szeretné felhívni az önkormányzatok figyelmét, hogy az ott élők és ingatlantulajdonosok egészséges környezethez való joga a terület csatornázatlansága, az árvizek okozta környezetszennyezés, az elöntések következményeként jelentkező fertőzésveszély és a terület fertőtlenítésére használt vegyszerek mérgező és romboló hatása miatt évtizedek óta súlyosan és folyamatosan sérül, ahogy a saját tulajdonuk feletti rendelkezéshez való alkotmányos
joguk is a tíz éve érvényben lévő ingatlanváltoztatási tilalom eredményeként.

Az egyesület emlékeztetett, régóta próbálják felhívni arra a figyelmet, hogy sok part menti büfé szennyvize a Duna medrébe szivárog. Mindezekért arra kérik a városvezetőket, kezdjék meg a munkát, szüntessék meg a változtatási tilalmat, vessenek véget a jogellenes magatartásnak.

(NG)

Kapcsolódó írásaink